Obľúbený klub bojuje o prežitie, paralyzovala ho pandémia. S prosbou sa obracia na fanúšikov

TA3/hm
14.11.2021 12:00

Kedysi hostil 80 podujatí ročne a hudobníkov z celého sveta. Dnes priestory vyhľadávaného klubu v Novom Meste nad Váhom zívajú prázdnotou. Klub za rampami, tak ako aj iné na Slovensku, paralyzovala pandémia a bojuje o prežitie. Prevádzkovateľ Marek Svorada hovorí, že ak sa podarí jeho reštart, bude oveľa náročnejší ako začiatky. Musia sa totiž spamätať z dlhov. Aby krízu ustáli, podporovateľov žiadajú o pomoc.

Obľúbený klub bojuje o prežitie, paralyzovala ho pandémia. S prosbou sa obracia na fanúšikov
Facebook.com/Klub za rampami

Ak si dnes otvoríte web Klubu za rampami, sekcia s programom je prázdna. V časti Najbližšie akcie je len prázny čierny rámček, za ktorým sa na videu v pozadí hmýria ľudia a hrajú kapely. Celkom výstižne to vystihuje situáciu, s ktorou sa boria jeho prevádzkovatelia.

Predtým robili 80 podujatí ročne

Klub zakladali pred desiatimi rokmi, aby do 20-tisícového mesta na Považí priniesli kultúru pre mladých ľudí. Či už išlo o živé koncerty, tematické párty, elektronickú hudbu, benefície, výstavy alebo festivaly, v kultúrnom priestore to žilo. Hostili nielen tváre domácej scény, zahrali si u nich hudobníci, interpreti aj dídžeji z celého sveta.

Pred pandémiou sa im podarilo ročne zorganizovať okolo 80 podujatí. Od kedy v marci 2020 vypukla na Slovensku nákaza koronavírusu ich bolo len päť. Termíny podujatí spočiatku presúvali, nakoniec ich prestali plánovať. Kým sa situácia nezlepší tak ani robiť nebudú. Brzdia ich opatrenia. 

Podľa Covid automatu patrí aktuálne Nové Mesto nad Váhom medzi čierne okresy. Hromadné podujatia sa môžu organizovať, no vstup na ne majú len kompletne zaočkované osoby. Maximálne sa môže zúčastniť 100 ľudí a usporiadatelia majú povinnosť viesť zoznam účastníkov. Za uvedených podmienok je podľa Mareka Svoradu nereálne koncerty organizovať. "Realita je taká, že nemôžeme mať počas podujatia otvorený bar a podávať nápoje," uviedol pre TA3. 

Ľudia rezignovali alebo sa boja

Klubová sezóna sa podľa neho v Klube za rampami začína v septembri a končí koncom mája. Trend sa zrejme nezmení, keďže v okolí Nového Mesta nad Váhom sa v lete koná veľa open air festivalov. Pandémia tak ochudobnila Nové Mesto nad Váhom o zimné kultúrne podujatia. "Realita s interiérovými akciami je taká, že návštevnosť klesla o vyše 70 až 80 %, tým pádom ľudia rezignovali alebo sa boja."

Kultúru sa aj napriek ťažkostiam snažili prvé mesiace šíriť v online priestore. Streamovanie koncertov priamo z klubu bola pre nich výzva, no chýbala im atmosféra. "Samozrejme, išlo o čisto stratovú záležitosť. Povedali sme si, že hudba sa má robiť naživo a pre ľudí, takže sme od toho upustili," priznal Marek.

Kultúrny priestor chcú udržať pri živote, s prázdnymi priestormi sa však nabaľujú dlhy. Prevádzkovateľov už pandémia a obmedzenia stáli nemalé financie. "Momentálne sa dlhy na nájme a tovare po záruke pohybujú okolo 10 000 eur, a každý mesiac rastú," hovorí Marek. 

Ako vysvetlil, čerpali dotáce z ministerstva hospodárstva na nájmy a dotácie z ministerstva dopravy z prepadu tržieb. "Všetky peniaze, ktoré sme získali z ministerstva dopravy sme však museli použiť na doplatenie nájmov za obdobia, kedy nás síce považovali za otvorených, ale v skutočnosti nebolo možné kultúrne podujatia organizovať," vysvetlil Marek. "Keďže prevádzkovateľom klubu je naša s.r.o., na samosprávu sme sa ani neobracali," hovorí.

"Už o pár mesiacov oslávime spoločných 10 rokov dobrej zábavy. Úprimne však musíme povedať, že ten posledný rok a pol bolo tej zábavy a kultúrneho vyžitia tak málo, že deficit budeme dobiehať až do smrti," priznávajú v kampani na Startlabe, ktorú podporili aj slovenskí hudobníci ako Yxo Dohňanský z Hexu, Lasky z Pary, Whisky zo Slobodnej Európy, spevák a spisovateľ Braňo Jobus aj Spoko z kapely Smola a hrušky.

Potrebujú prežiť do ďalšej dotácie

Kultúrny priestor sídli na perfiférii Nového Mesta nad Váhom. Analogicky je to možné pripodobniť celej kultúrnej obci - tú totiž na perifériu odstavila pandémia. Aby klub s 10-ročnou tradíciou prežil, a dostal sa do starých koľají, svojich podporovateľov žiada o pomoc. Bez ich podpory sa ďalšej sezóny a podujatí nedožije.

Ako Marek bližšie vysvetlil, náklady na nájom a energie už nevládzu platiť. Kým sa budú môcť znovu uchádzať o dotáciu, čakajú ich náročné mesiace. Peniaze z kampane chcú použiť na to, aby klub nemuseli definitívne a navždy zavrieť. Ani dočasné zamestnania im neumožňujú našetriť dostatok financií na nájom veľkých priestorov klubu, uvádzajú na Starlabe.

"Našou cieľovou sumou je dosiahnuť až 7000 €, aby sme mohli pokryť náklady za dlžoby nájmov, ktoré momentálne máme. Pribudnú k nim aj náklady na temperovanie priestorov počas vykurovacej sezóny. Ak by sa nám to podarilo, vedeli by sme si tak predĺžiť životnosť až do januára prípadne februára, kedy by mohli prísť ďalšie dotácie," vysvetľuje. Dodal, že ak by sa im kampaň vydarila, to najťažšie bude ešte len pred nimi. "Myslím si, že bude oveľa ťažsie, ako boli naše začiatky," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok