Panika, chaos, výkriky. Hudobný svet zasiahlo množstvo tragédií so stovkami obetí

TA3/kf
8.11.2021 17:38

Na vypredanom festivale Astroworld zomrelo v piatok 5. novembra najmenej osem ľudí, desiatky ďalších fanúšikov skončili v nemocniciach. Ide však len o poslednú z mnohých tragédií, ktoré zasiahli hudobný svet.

Panika, chaos, výkriky. Hudobný svet zasiahlo množstvo tragédií so stovkami obetí
ČTK/AP/Amy Harris

Panika, chaos, výkriky a zmätení tínedžeri, z ktorých niekoľko prišlo o život. To všetko sprevádzalo piatkový koncert amerického rappera Travisa Scotta, ktorý bol súčasťou hudobného festivalu Astroworld. Situácia pod pódiom sa vymkla spod kontroly, keď sa mnohí fanúšikovia z 50-tisícového davu údajne nahrnuli dopredu pred javisko. Ľudia z rozbúreného davu sa zrážali a odpadávali. Niektorí skonali na zástavu srdca, iní zas skončili na zemi, kde ich pošľapal vyburcovaný dav. Táto tragédia si vyžiadala najmenej osem obetí vo veku od 14 do 27 rokov a situácia je momentálne predmetom policajného vyšetrovania, aby sa zistilo, ako presne k nešťastiu došlo. Nejde však o ojedinelý prípad a podobné tragédie zapríčenené technickými či organizačnými chybami alebo čírym nešťastím sprevádzajú hudobný svet už desaťročia.

Dvaja mŕtvi na koncerte vo Švédsku

Len dva dni pred koncertom Travisa Scotta zomreli dvaja ľudia na koncerte blízko Štokholmu počas koncertu kapely, ktorá hrala najznámejšie pesničky legendárnej skupiny ABBA. Muž v pokročilejšom veku spadol alebo skočil zo siedmeho poschodia a dopadol na dvoch ľudí čakajúcich pred vstupom do koncertnej haly. Muž na mieste svojim zraneniam podľahol a spolu s ním aj jeden z návštevníkov. Druhú zasiahnutú osobu museli s vážnymi zraneniami odviezť do nemocnice. Tragédia sa odohrala tesne predtým, ako mala skutočná ABBA naplánované vydanie prvého albumu po 40 rokoch. Kapela na Twitteri oznámila, že kvôli tragickej udalosti odkladá vydanie albumu s názvom Voyage o deň neskôr. Deviaty a posledný štúdiový album bol napokon vydaný 5. novembra 2021. 

Požiare si v histórii nočných klubov vyžiadali stovky životov

Za obrovskú tragédiu, ktorá zasiahla hudobný svet sa dá považovať aj požiar, ktorý vypukol v opustenom sklade v americkom meste Oakland v štáte Kalifornia. Sklad s názvom Ghost Ship bol konvertovaný na priestor pre umelcov a v osudnú noc 2. decembra 2016 sa tam konala ilegálna párty hudobného žánru House. Pri vyšetrovaní sa zistilo, že budova mala závažné technické nedostatky, ktoré viedli k prepuknutiu požiaru. Ten sa šíril obrovskou rýchlosťou a návštevníkom zabávajúcim sa na druhom poschodí bránilo v úniku niekoľko faktorov. V budove sa nenachádzal žiadny požiarny alarm či detektor dymu a ani hasiace prístroje. Poloha schodov a únikového východu tiež výrazne sťažila možnosť na únik a obete sa na mieste zadusili dymom. Z približne 80 ľudí, ktorí sa koncertu zúčastnili, zahynulo 36. Išlo o najsmrtelnejší požiar v histórii Oaklandu. 

Počas koncertu rockovej kapely Great White v klube The Station, ktorá hrala v roku 2003 v americkom štáte Rhode Island, zahynulo 100 ľudí a ďalších 230 utrpelo zranenia. Požiar spôsobila pyrotechnika, ktorú zapálil manažér kapely. Oheň sa dostal do horľavej akustickej peny nachádzajúcej sa v stenách a stropoch obklopujúcich pódium. Miestnosť vzplanula bleskovou rýchlosťou a do necelých dvoch minút intenzívny čierny dym zachvátil klub. Ten znemožnil cestu k únikovému východu a ľudí sa tak nepodarilo evakuovať. Iba 132 návštevníkov sa vyhlo smrti či zraneniam. Napriek obrovskému počtu obetí však ide až o štvrtý najsmrteľnejší požiar v histórii USA, ktorý sa odohral v nočnom klube. 

Za zmienku stojí aj ten najsmrteľnejší z roku 1942 v meste Boston v štáte Massachusetts, pri ktorom zahynulo až 492 ľudí. Klub s názvom Cocoanut Grove bol v tej dobe jedným z najpopulárnejších miest pre nočný život v Bostone. Po tragédii bolo prijatých množstvo nových protipožiarnych zákonov pre verejné miesta, vrátane zákazu horľavých dekorácií a ustanovenia, že núdzové východy musia zostať otvorené a že otočné dvere nemôžu byť jediným možným východom z miestnosti.

Požiare v nočných kluboch sú smutnou realitou aj pre európske krajiny. V roku 2015 vypukol požiar v rumunskom hlavnom meste Bukurešť, pri ktorom prišlo o život 64 ľudí. Odohral sa v klube s názvom Colectiv počas vystúpenia metalcorovej kapely Goodbye to Gravity. Požiar zapríčinila pyrotechnika a väčšina obetí podľahla otrave toxínmi, ktoré sa uvoľnili z horiacej polyuretánovej peny. Vysoký počet obetí ohromil rumunské nemocnice a zranení museli byť prevezení aj do nemocníc v okolitých štátoch. Nešťastná tragédia viedla k organizácii protikorupčných protestov, po ktorých rezignoval vtedajší premiér Victor Ponta.

ČTK/AP/Vadim Ghirda ČTK/AP/Vadim Ghirda

Tragédia poznačila aj koncert kapely Pearl Jam

Tlačenica, aká sa odohrala aj na koncerte Travisa Scotta, si v histórii hudobných koncertov vyžiadala už desiatky životov. V nemeckom meste Duisburg sa v roku 2010 konal techno festival s názvom Love Parade, pri ktorom zahynulo 21 ľudí a viac ako 500 utrpelo zranenia. Po tom, čo polícia uzavrela areál festivalu z dôvodu preplnenosti, tisíce účastníkov sa zišli v tuneli, ktorý slúžil ako jediný vchod a východ na pôdu festivalu. Polícia sa snažila pomocou reproduktorov ľuďom  prikázať, aby sa otočili a odišli opačným smerom. V tuneli však nastal chaos a ľudia začali panikáriť, obete tak boli pošľapané na smrť. Polícia miesto neevakuovala zo strachu, že by sa panika ešte viac znásobila a mnohí návštevníci sa tak zostali zabávať ešte dlhé hodiny po tragédii. 

Podobná tragédia sa stala aj počas koncertu známej americkej rockovej skupiny Pearl Jam. Tá bola v roku 2000 súčasťou dánskeho hudobného festivalu Roskilde a jeho hlavným headlinerom. Niekoľko dní dažďa spôsobilo, že zem bola blatistá a šmykľavá. Keď sa fanúšikovia vrhli smerom ku vystupujúcej kapele, spustili tlačenicu, pri ktorej zahynulo deväť ľudí. Pearl Jam v reakcii na túto tragédiu zrušili zvyšok svojho európskeho turné a kontaktovali pozostalé rodiny niektorých obetí. 

ČTK/AP/Richard Shotwell, RS AP

Hudobné nešťastie si vyžiadalo obete aj na Slovensku

Azda najväčšia hudobná tragédia sa na Slovensku odohrala v roku 2009 počas 13. ročníka festivalu Pohoda, keď sa areálom festivalu prehnala búrka, počas ktorej sa zrútil stan. Incident si vyžiadal životy dvoch ľudí a niekoľko desiatok ďalších utrpelo zranenia. Stan padol počas koncertu skupiny A.M.O a prerušil prúd elektriny, čo vyvolalo medzi návštevníkmi panickú reakciu. V reakcii na túto udalosť bol festival zrušený a organizátori návštevníkov z areálu letiska evakuovali. 

Podobná tragédia sa odohrala aj na koncerte kapely Sugarland v hlavnom meste amerického štátu Indiana v roku 2011, keď silný vietor zrazil kovové lešenie do preplneného davu fanúšikov. Nešťastie si vyžiadalo životy siedmich ľudí a 58 ďalších utrpelo zranenia. Incident vyvolal otázky o bezpečnostných podmienkach vonkajších javísk a pri vyšetrovaní sa zistilo, že konštrukcia lešenia nezodpovedala bezpečnostným predpisom. Organizátori taktiež nemali pripravené adekvátne plány v prípade núdze. Na margo udalosti obdržali rodiny obetí v roku 2014 dohodu o kompenzácii s 19 zodpovednými spoločnosťami vo výške 50 miliónov amerických dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok