Stredoslovenskú energetiku Maďari zrejme nekúpia, Sulík nebude súhlasiť s predajom

TA3 TASR
10.11.2021 12:38

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) nebude súhlasiť s predajom podielu v Stredoslovenskej energetike maďarskej štátnej spoločnosti. Oznámil to v stredu pred rokovaním vlády.

Nevidí zmysel v takej privatizácii, na konci ktorej bude vlastníkom opäť štát. Nepáčia sa mu zároveň ani kroky, ktoré Maďarsko v poslednom čase robí.

Sulík priblížil, že v súčasnosti štát vlastní 51 percent Stredoslovenskej energetiky a česká spoločnosť EPH 49 percent. Tá však chce svoj podiel predať, pričom ich oslovila maďarská štátna spoločnosť MVM.

Vláda môže predaj stopnúť

Minister podotkol, že vláda má možnosť takémuto predaju zamedziť na základe novely zákona o kritickej infraštruktúre, a to tak, že s tým vyjadrí nesúhlas. Uznesenie, kde sa vláda vyjadrí proti predaju podielu spoločnosti MVM, plánuje predložiť na ďalšie zasadnutie vlády.

Ozrejmil tiež, že v utorok mal stretnutie s predsedom predstavenstva Stredoslovenskej energetiky Františkom Čuprom, kde mu Sulík oznámil, že s takýmto predajom nebude súhlasiť. Skonštatoval, že Slovensko má síce predkupné právo, poukázal však aj na to, že cena podielu je v súčasnosti 1,250 miliardy eur.

Okrem toho, že by bol vlastníkom podielu iný štát, sa ministrovi nepozdávajú ani kroky Maďarska v poslednom čase, a to v súvislosti so štátnym fondom na výkup pôdy na Slovensku. "Nechcem, aby maďarský štát vlastnil významnú časť významného podniku. Toto sa nerobí a zbytočne by to zaťažovalo vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom," zdôraznil Sulík.

O situácii okolo Stredoslovenskej energetiky sme hovorili aj v Téme dňa. Pozrite si ju celú:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok