Podľa Zemanovej má každá reforma svojich odporcov. Mičovský má k novele zákona o národných parkoch výhrady

TA3
10.11.2021 00:00

O reforme národných parkov sa bude hlasovať až na ďalšej schôdzi parlamentu. Na schválenie novely totiž chýbali hlasy poslancov Sme rodina. Koaliční poslanci tvrdia, že chcú dať Borisovi Kollárovi ešte jednu šancu.

t_3.jpg
TA3

Hlasovanie o novele, ktorá vyvoláva spory v koalícii sa presúvalo už dlhé týždne. Predkladatelia totiž do poslednej chvíle zháňali chýbajúce hlasy. „Každá reforma má svojich odporcov. Nebola by to reforma, keby prešla hladko, lebo potom asi by nič nemenila.“ Vyjadrila sa členka výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Anna Zemanová. Zákon sa ešte dá otvoriť v treťom čítaní. Aj preto poslankyňa verí, že s poslancami nájdu zhodu.

Presun medzi rezortmi

„Nazvime veci pravým menom. To že presunieme národné parky z jedného rezortu do druhého, ešte sa vôbec nič v našej krajine nezmení.“ Skonštatoval bývalý minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Podľa neho je nadsadené nazvať to reformou. Ďalej dodáva, „súhlasím s tým, že národné parky majú prejsť pod rezort životného prostredia, ale nie len oni.“ Myslí si, že je dôležité aby pod rezort životného prostredia prešli všetky lesy, ktoré máme na Slovensku, nie len tie čo sa nachádzajú v národných parkoch. „Verím, že ak povieme, že lesy Slovenska majú 500 miliárd hodnotu z hľadiska ekológie, a iba 50 miliárd z hľadiska dreva, to je povinná vstupenka do rezortu životného prostredia.“ Myslí si Mičovský.

Zemanová si myslí, že ak sa neurobí reforma štátnej ochrany prírody teraz, aby sa dosiahla zonácia národných parkov, neskôr to bude náročnejšie. Percento bezzásahových oblastí je podľa nej potrebné prehodnotiť. „Sú názory, v niektorých, možno v tých piatych stupňoch, že nechajme to na prírodu. Ale to nie je možné v územiach tretieho až štvrtého stupňa, kde je potrebné a dobré aby človek pomohol a zasiahol v týchto územiach.“ Dodáva, že súčasťou návrhu je aj zóna, ktorá má ochrániť súkromných majiteľov susediacich so štátnymi lesmi. V tejto zóne sa má monitorovať v prípade kalamity, či je potrebný zásah človeka. Súkromný vlastník by mal byť odškodnený pokiaľ dôjde k poškodeniu jeho majetku.

Súkromné vlastníctvo

Podľa Mičovského je to nereálne. Vidí problém v tom, že súkromný vlastníci sa budú naďalej obracať na ministerstvo pôdohospodárstva, zatiaľ čo štátne lesy na ministerstvo životného prostredia. Zemanová na margo toho dodáva, že súkromné vlastníctvo je nedotknuteľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok