Smrtonosná zbraň Talibanu. Atentátnikov povýšili medzi elitu, ich rodiny dostanú výhody

TA3 ČTK
11.11.2021 08:00

V priebehu 20 rokov trvajúceho povstania používalo radikálne islamistické hnutie Taliban samovražedných atentátnikov ako smrtonosnú zbraň k zabíjaniu zahraničných i afganských vládnych vojakov a rovnako k terorizovaniu civilného obyvateľstva.

Smrtonosná zbraň Talibanu.  Atentátnikov povýšili medzi elitu, ich rodiny dostanú výhody
TASR/AP (ilu)

Dokonca aj teraz, keď sa talibanci snažia premeniť z povstaleckej skupiny na vládu, kontingent vycvičených samovražedných atentátnikov zostáva stredobodom ich vojenskej a politickej stratégie, uvádza americká stanica RFE/RL.

Vytvorili mučenícku brigádu

Pri víťaznej prehliadke po prevzatí moci v Afganistane v auguste tohto roka talibanci predviedli svojich samovražedných atentátnikov i výbušninami natlačené vesty. Prehliadka vyvolala pobúrenie medzi mnohými Afgancami, podľa ktorých majú talibanské samovražedné útoky za následok stovky zabitých civilistov.

Ozbrojenci rovnako oznámili vytvorenie novej "mučeníckej brigády" tvorenej samovražednými atentátnikmi. Experti tento krok označili za pokus pretvoriť týchto bojovníkov na elitnú jednotku pripravenú chrániť novú vládu Talibanu.

"Súčasné vedenie Talibanu sa snaží dať spätne samovražedným atentátom nový význam, ktorý mu pomôže transformovať decentralizované povstanie na jednotnú vládu," hovorí David Edwards, profesor antropológie na americkej Williams College. Hovorí, že cieľom novej brigády samovraždených atentátnikov je "poskytnúť legitimitu vedenia Talibanu v čase, kedy sa snaží vyvolať zdanie vlády s pravidelnou armádou pod svojím velením a  nie ukrývajúcich sa násilníckych živlov."

Edwards si všíma tiež to, že údajní samovraždení atentátnici Talibanu sú "členmi elitných kádrov, ktorí defilovali v hierarchickom poradí a farebných uniformách, čo hovorí o rôznych typoch samovraždených atentátnikov a ich funkciách."

Ich rodiny dostanú pôdu i peniaze

V októbri Taliban oznámil, že rozmiestni svoju "mučenícku brigádu" pozdĺž hranice s Tadžikistanom. Tento krok prišiel v čase napätia medzi vládami Talibanu a Dušanbe, ktoré hnutie obvinilo z uzurpácie moci v Afganistane. Veliteľ brigády Abdul Básid Badár uviedol v októbri stanici RFE/RL, že samovražední atentátnici sú "pripravení brániť našu krajinu za každú cenu". "Táto brigáda je pripravená k nasadeniu na našich hraniciach, kedykoľvek dôjde k bojom alebo ohrozeniu na našich hraniciach," uviedol s tým, že jeho jednotka bola vybavená zbraňami vyrobenými v USA a Rusku.

Úradujúci minister vnútra Talibanu Sirádžuddín Hakkání usporiadal minulý mesiac v luxusnom hoteli v Kábule akciu pre rodiny samovražedných atentátnikov. V priebehu zhromaždenia ich chválil za ich "obeť", pričom rodinám sľúbil pôdu a peniaze. Hakkání je vodcom nechvalne preslávnenej skupiny siete Hakkání - odnože Talibanu, ktorú Spojené štáty považujú za teroristickú organizáciu.

"Chcem pre rodiny našich mučeníkov urobiť niečo, čo bude mať dlhodobý dopad na celú krajinu," hovorí Hakkáni na zvukovej nahrávke svojho prejavu z 18. októbra, ktorú RFE/RL získala. "Rád by som im dal pozemok a špeciálnu kartu, ktorá ich identifikuje ako členov rodín našich mučeníkov, aby ich postavenie bolo ešte vyššie ako naše."

Hakkání sa snažil obhajovať používanie samovraždených atentátnikov tým, že podľa neho bez samovraždených bojovníkov Taliban "nebude schopný bojovať proti neveriacim", za ktorých považuje zahraničných vojakov a bývalú afganskú vládu. Hovoril tiež o tom, že samovražedné atentáty ospravedlňuje náboženstvo. 

Pripomenul samovraždený útok na hotel Intercontinental v januári 2018, pri ktorom zahynulo 40 ľudí. Veliteľ, ktorý útok viedol, "ma pozdravil a prisahal, že prorok Mohamed osobne vedie ich operáciu," uviedol Hakkání. V reakcii na to niektorí z publika plakali, a mnohí volali Alláhu Akbar, teda Boh je veľký. Edwards hovorí, že Taliban "urobil z taktiky samovražedných bombových útokov stredobod svojho ideologického hlásania a samotnú samovraždenú vestu vo svoj ústredný symbol." 

Na atentátnikov nemajú rovnaký názor

Novinár Sami Júsafzáí, ktorý píše o Talibane od jeho vzniku v 90. rokoch, hovorí, že velebením samovraždených atentátnikov si Taliban odcudzuje ako Afgancov, ktorým chce vládnuť, tak medzinárodné spoločenstvo, ktoré potrebuje k prekonaniu ekonomickej a humanitárnej krízy. "Namiesto toho, aby sa Afganci snažili zjednotiť naratívom o mieri po víťaznej vojne, si chcú vychutnávať to, čo považujú za svoju slávu. Oslavujú taktiku typu samovražedných útokov, ktoré zabili a zmrzačili mnoho afganských civilistov," hovorí. 

Podotýka však, že Taliban nie je v otázke používania samovražedných atentátnikov ako pilierov svojej politickej stratégie jednotný. "Glorifikácia samovraždených atentátov je niečo, čomu sa príčetné hlasy vo vnútri Talibanu chcú vyhnúť, pretože im to bráni získať podporu doma a legitimitu v zahraničí," hovorí Júsafzáí.

V talibanskej výhradne mužskej vláde prevládajú veteráni-stúpenci tvrdej línie a loajalisti, z ktorých mnohí sú na sankčných zoznamoch OSN a Spojených štátov pre väzby na teroristov. Vládu vedenú Talibanom, ktorú takmer výhradne tvoria paštúnski duchovní, neuznala dosiaľ žiadna krajina.

Taliban nie je jedinou skupinou využívajúcou samovražedných atentátnikov. Konkurenčná extrémistická skupina Islamský štát-Chorásán, ktorá vedie čím ďalej intenzívnejšiu vojnu s Talibanom, spôsobila mnoho samovražedených atentátov zameraných na šiítsku menšinu a novú talibanskú vládu. 

Afganci, ktorí dúfajú, že prevzatie moci Talibanom bude znamenať koniec desaťročí vojen, sa teraz pripravuje na ďalšie násilie, vrátane samovražedných bombových útokov. Druhého novembra bolo zabitých najmenej 19 ľudí, vrátane veliteľa Talibanu pri bombovom útoku na vojenskú nemocnicu v Kábule. K zodpovednosti za útok sa prihlásili bojovníci Islamského štátu.

Viac sa o útoku na kábulskú nemocnicu, pri ktorom zahynul aj vysokopostavený veliteľ Talibanu, dozviete v reportáži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok