Najvyšší vodca Talibanu sa po prvý raz objavil na verejnosti, informovalo hnutie

TA3 TASR
31.10.2021 08:37

Najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda sa po prvý raz objavil na verejnosti, oznámili v nedeľu predstavitelia tohto fundamentalistického hnutia, ktoré v auguste ovládlo Afganistan.

Najvyšší vodca Talibanu sa po prvý raz objavil na verejnosti, informovalo hnutie
TASR/AP (ilu)

Informovala o tom agentúra AFP. Áchúndzáda údajne navštívil madrasu, teda islamskú náboženskú školu, v meste Kandahár na juhu krajiny. Tam sa podľa Talibanu "rozprával so svojimi statočnými vojakmi a stúpencami".

Udalosť sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, Taliban na sociálnych médiách zverejnil len desaťminútovú zvukovú nahrávku stretnutia. Doteraz sa neobjavili žiadne fotky ani iné obrazové záznamy z tejto udalosti. Áchúndzáda nerozprával o politike, prosil však o Božie požehnanie pre vedúcich predstaviteľov Talibanu. Mulla sa na nahrávke tiež modlí za talibských mučeníkov, ranených bojovníkov a za úspech predstaviteľov Islamského emirátu Afganistanu v tejto "veľkej skúške".

Áchúndzáda sa stal vodcom Talibanu v roku 2016, keď jeho predchodca Mansúr zahynul počas útoku amerických dronov. Po nástupe do funkcie bol niekoľko rokov považovaný za mŕtveho, kým hovorca Talibanu neoznámil, že sa "nachádza v Kandaháre", dva týždne po tom, čo hnutie v polovici augusta ovládlo Afganistan.

Do mája 2016 bolo málo informácií o Áchúndzádovi, ktorý sa dovtedy zaoberal viac súdnymi a náboženskými záležitosťami než bojovými akciami. Podľa niektorých analytikov je úloha tohto "učenca" na čele hnutia viac symbolická než operatívna.

Áchúndzáda je synom moslimského teológa, pôvodom z Kandaháru, paštúnskej oblasti v južnom Afganistane a kolísky hnutia Taliban. Sľub vernosti mu zložil aj vodca teroristickej organizácie al-Káida Ajman Zawáhirí, ktorý šéfa Talibanu nazýva "emirom pravoverných". To Áchúndzádovi pomohlo získať dôveryhodnosť v džihádistickom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok