Jednoduché orechové diéty: Hrsť denne dokáže s vašou postavou urobiť divy

TA3/zm
30.10.2021 10:00

Orechy obsahujú zdravé tuky a množstvo vitamínov a minerálov. Konkrétne vlašské majú aktuálne sezónu, a tak nezaškodí pridať ich na svoj jedálny lístok. Denne by sme mali zjesť za hrsť orechov, čo predstavuje asi 30 gramov. Prospejeme tým zdraviu a poďakuje sa i naša postava.

Jednoduché orechové diéty: Hrsť denne dokáže s vašou postavou urobiť divy
Pexels/Marta Branco

Počas držania redukčnej diéty sa mnoho žien orechov obáva, keďže je známe, že obsahujú tuky. Omega 3 mastné kyseliny sú však tým, čo by naše telo mohlo jesť na kilá, čiže predsudky nie sú na mieste.

Výskum potvrdil chudnutie

Netreba spomína zoznam, na čo všetko sú orechy bohaté. Radšej poďme do praxe. Na Kalifornskej univerzite skúmali ľudí, ktorí chceli chudnúť, pretože mali nadváhu. Dobrovoľníci mali 40 až 60 rokov, aby sa vylúčilo, že organizmus každého veku spaľuje inak. A pokus bol nasledovný – jedna skupina mala na olovrant dietológmi odporúčané jedlo, druhý skupina mala namiesto toho orechy, pričom obe jedlá obsahovali rovnaký počet kalórii.

Z dlhodobého hľadiska vedci vyhodnotili, že hoci orechy nemusia priamo prispieť ku chudnutiu, pomáhajú ľuďom udržiavať si stravovacie návyky a ich konzumenti nemajú sklony k jojo efektu, teda priberaniu ani po skončení diéty. Orechy totiž udržali organizmus nasýtený a zároveň zabránili „mlsným jazýčkom“, aby siahli po inej, menej zdravej maškrte.

Iný prieskum, zverejnený v denníku Dailymail, hovorí o tom, že ženy, ktoré jedlo hrsť vlašských orechov denne pol roka, prirodzene strácali hmotnosť asi o 8 percent svojej pôvodnej váhy bez toho, aby sa akokoľvek inak na chudnutie zameriavali.

Natural, nie solené

Vlašské, lieskové, mandle, kešu, arašidy, pistácie či para orechy – poznáme také množstvo druhov a všetky pritom spája veľmi podobné zloženie, ktoré sa nijako nevylučuje s chudnutím. Práve naopak. Čo však býva problém je úprava orechov. Ak sú pražené, príliš solené alebo nebodaj s príchuťou, potom strácajú svoje zdravé účinky.

Jednou z hlavných výhod orechov je dobrá stráviteľnosť, tým pádom i zrýchlenie metabolizmu. To však platí len vtedy, ak sú v čo najviac prirodzenom stave.

Počet kalórii na 100 g podľa typu orechov: 

Vlašské orechy - 653 kcal

Lieskové orechy - 679 kcal

Kešu - 600 kcal

Arašidy - 610 kcal

Mandle - 640 kcal

Pistácie - 562 kcal

Vlašské orechy Pexels/Oksana Dolzhko

Chudnutie s vlašskými orechmi

S našimi najtypickejšími orechmi môžete stratiť niekoľko kilogramov, stačí len upraviť stravu tak, bay bola na ne bohatá. Postačí 3, 5 alebo 10 dní, podľa toho, ako veľmi chcete chudnúť.  

Strata kilogramov spočíva v tom, že vlašské orechy obsahujú kyselinu alfa-linolénovú, ktorá podporuje odbúravanie cholesterolu a urýchľuje metabolizmus. Okrem spaľovania tuku tiež zvyšuje svalovú hmotu, telo sa cíti nasýtené a chuť do jedla je potlačená.

Diéta spočíva najmä v tom, že si denne dáte dve polievkové lyžice orechov, obmedzíte však mäso, ryby a vajcia, keďže ich orechy nahradia. Pre lepšie trávenie konzumujte orechy samostatne, alebo s ovocím či zeleninou.

Arašidové maslo Pexels/Karolina Grabowska

Diéta s arašidovým maslom

Neuveriteľné, ale aj arašidovým maslom, ktoré je všeobecne považované za kalorickú bombu, sa dá zhodiť pár kíl. Diétny program spočíva v tom, že obmedzíte sacharidy, keďže ich maslo dokonale zastupuje.

Počas desiatich dní by ste mali denne jesť 3 až 4 polievkové lyžice, ideálne v ranných hodinách. Opäť funguje kombinácia s ovocím.

Zhadzovanie s kešu

Aj s kešu orechmi môžete zhpdiť zopár kíl. Pripravte si dennú dávku 100 gramov počas jedného týždňa. Princíp je v tom, že kešu nahradia jedno jedlo, napríklad obed, olovrant alebo večeru. V tomto období by ste však mali vynechať múku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok