Holandské nemocnice varovali vládu. Nezvládajú nápor nových pacientov s covidom

TA3 TASR
9.11.2021 17:34

Nemocnice v provincii Limburg na juhu Holandska varovali v utorok vládu, že už nezvládajú množstvo nových pacientov s ochorením Covid-19 v dôsledku prudkého nárastu nákazy koronavírusom.

Muž odmietol hospitalizáciu, na druhý deň skončil na pľúcnej ventilácii. Na covid oddelení ležia najťažšie prípady, opisuje lekár
TASR/Michal Svítok

"Smerujeme priamo k zablokovaniu zdravotnej starostlivosti," upozornilo v spoločnom vyhlásení päť nemocníc v Limburgu. "Sme presvedčení, že čoskoro budú nasledovať aj ďalšie časti Holandska," skonštatovali.

Nemocnice ďalej uviedli, že ich miera obsadenosti je teraz na rovnakej úrovni ako na konci decembra minulého roka, keď bol v Holandsku zavedený lockdown. Informovala o tom agentúra AP.

"Tentoraz vyhliadky na riešenie nevidíme... Zdá sa, že opatrovateľské organizácie a zamestnanci sú jediní, ktorí si stále uvedomujú naliehavosť tejto krízy. V tomto boji sa cítime sami," dodali.

Sedemdňová incidencia nákazy sa v Holandsku za posledné dva týždne takmer zdvojnásobila z hodnoty 30,88 na 61,12 na 100.000 obyvateľov. V krajine je zaočkovaných viac ako 80 percent dospelej populácie.

Holandská vláda minulý týždeň znovu zaviedla povinné nosenie rúšok na mnohých verejných priestranstvách a rozšírila povinnosť preukazovať sa tzv. covidpasom pri vstupe na miesta, ako sú múzeá či terasy reštaurácií. Obe opatrenia vstúpili do platnosti cez víkend. Vláda sa má v piatok opäť stretnúť, aby prediskutovala možné ďalšie opatrenia, ak sa prudko rastúce hodnoty nezmiernia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok