Experti očakávali zánik kancelárií či sviečok na torte. Čo ovplyvnila pandémia?

TA3
9.11.2021 17:00

Pandémia mení svet, zhodujú sa nielen experti, ale aj zdravotníci, ktorí sa denne stretávajú s ťažkými prípadmi koronavírusu. Už v minulom roku sa objavili predpoklady, ako môže Covid-19 ovplyvniť bežné veci v našom živote. Niektoré sa naplnili, iné nie. Pomohla aj ľudská kreativita.

Experti očakávali zánik kancelárií či sviečok na torte. Čo ovplyvnila pandémia?
ČTK

Podanie rúk vystriedal pozdrav lakťami

Lekár a imunológ Anthony Fauci sa počas pandémie stal autoritou i zdravotníckym poradcom v Bielom dome. V apríli 2020 predpokladal, že ľudstvo sa celkom rozlúči s podávaním rúk. "Aby som bol úprimný, nemyslím si, že si ešte niekedy budeme podávať ruky," uviedol.

Matovič a Čaputová TASR/Pavel Neubauer

To bol však len začiatok. Ako pandémia naberala na sile, viacerí epxerti predpovedali koniec objatí, klasických kancelárií, formálneho dress codu v práci, vzoriek kozmetiky v predajniach, bazénov s loptičkami pre deti či sfúknutia sviečok na narodeninovej torte.

Po viac ako 18 mesiacoch sa títo experti pozreli znova na svoje predpovede. Naplnili sa niektoré z nich? Súhrn ich názorov priniesol britský denník The Guardian.

Sfúknutie sviečok ľudia obľubujú, vynašli sa

Doktorka Susan Hassigová z Tulanskej univerzity nikdy nebola fanúšičkou sfúknutia sviečok na torte. Verila tomu, že pandémia ukončí túto podľa nej "nechutnú" tradíciu. Ľudia ju však majú v obľube a vymysleli spôsob, ako ju zachovať aj bez pandemického rizika.

Používatelia TikToku napríklad zdieľali rôzne kreatívne riešenia, ako udržať narodeninové sviečky pri živote. V New Orleans, kde žije aj doktorka Hassigová, organizovali oslavy vonku. Mierne pozmenili aj tradíciu narodeninovej torty a sfúkli sviečku len na koláčiku cupcake. Deti sa tak vyhli tomu, aby fúkli na tortu, z ktorej bude neskôr jesť každý.

Coworking v ohrození

Prvá vlna prinútila mnohých zamestnávateľov nariadiť home office. Experti tak predpokladali, že coworkingové priestory celkom zaniknú. Jedným z nich bol aj Peter L. Curry, partner advokátskej kancelárie Farrell Fritz v New Yorku, ktorá rieši prípady v oblasti nehnuteľností.

Vyprázdnenie tradičných kancelárskych priestorov však v konečnom dôsledku podporilo dopyt po nových priestoroch a flexibilnosti v práci. Investičná spoločnosť CBRE vo svojom prieskume v minulom roku zistila, že až 86 % opýtaných spoločností predpokladá v budúcnosti využitie flexibilných kancelárskych priestorov. Ľudia by tak nemuseli robiť len zo svojej firmy alebo len z domu.

Na virtuálnom summite Bloomberg Businessweek v máji šéf jedného z coworkingových priestorov v USA WeWork uviedol, že dopyt ľudí bol ešte vyšší ako pred pandémiou. Napríklad v takom New Yorku mnohí zamestnanci už hľadajú zmenu prostredia a zapĺňajú aj priestory coworkingov.

Curry sa napriek tomu drží svojho názoru, podľa neho sú preplnené kancelárie či zdieľanie coworkingov minulosťou. "Myslím si, že spoločný pracovný priestor len veľmi ťažko udržíme pri živote," dodal.

Pandémia zmenila pracovné návyky množstva ľudí. Akým spôsobom? O tom sme sa v TA3 rozprávali aj s Ivanou Molnárovou, výkonnou riaditeľkou spoločnosti Profesia.sk.

Predajne s kozmetikou zapracovali na testeroch

Počiatočné výskumy koronavírusu hovorili aj to, že sa primárne šíri cez povrchy. Vyhýbali sme sa tak kľučkám dverí, ale aj vzorkám v predajniach s kozmetikou. Mnohí si mysleli, že ich už viac neuvidíme.

"Stále mám pocit, že pri mnohých veciach musíme byť veľmi opatrní," hovorí dermatologička Nada Elbuluk, ktorá predpokladala, že so vzorkami je koniec. Podľa nej sa však ukázalo, že pandémia prinútila mnohé spoločnosti, aby zapracovali na hygienickejších testeroch a vzorkách vo svojich predajniach. "Niektorí vytvorili vzorky na jedno použitie," dodala.

Koniec veľkých miest?

Na začiatku pandémie niektorí predpovedali, že mestá celkom zaniknú. Predpokladalo sa totiž, že s povinným home officom a túžbou po väčšom priestore sa ľudia budú sťahovať do odľahlých oblastí.

Tento názor mal aj Omer Reiner, realitný maklér a prezident spoločnosti FL Cash Home Buyers, no mýlil sa. Najmä v USA zaznamenali dopyt po prenájmoch nových priestorov i apartmánov. Vzrástla aj návštevnosť reštaurácií.

Nie všetky pandemické predpovede však zostali v kategórii nenaplnené. Gary Leff, zakladateľ cestovateľského blogu View from the Wing, predpokladal, že k cestovaniu ako pred pandémiou sa tak skoro nevrátime. Aspoň dovtedy, kým nebude väčšina svetovej populácie zaočkovaná. Ukázalo sa, že mal pravdu. Leteckým spoločnostiam skomplikovali prevádzku viaceré zákazy, mnohé zaznamenali veľké straty.

Zbohom formálny dress code

Pandémia vo veľkom ovplyvnila aj to, ako sa obliekame. Formálny dress code v práci mal byť podľa stylistky Jessicy Cadmusovej minulosťou. Mnohí totiž zostali pracovať z domu, narušili sa tak aj ich rutiny formálneho obliekania sa do práce.

Mnohí z jej klientov, ktorí sú finančníkmi na vysokých pozíciách, uviedli, že štýl v kanceláriách po návrate akosi zlenivel. Niektorí začali chodiť v džínsoch namiesto formálneho oblečenia. "Pokiaľ ide o formálny dress code do práce, nemyslím si, že sa vrátime na úroveň pred covidom," uviedla stylistka.

Pandémiu vnímame ako najväčší problém

Pandémiu považujú za najväčší problém spoločnosti aj Slováci. "Prvá výrazná zmena sa odohrala už počas prvej vlny pandémie, keď sa v máji 2020 na druhé miesto v poradí závažnosti dostal tento donedávna neznámy fenomén," uviedla sociologička Zora Bútorová v publikácii Inštitútu pre verejné otázky s názvom Slovensko po troch desaťročiach slobody. Dnes je už pandémia problémom číslo jeden. Viac sa dozviete aj v našom článku.

O dopadoch pandémie na naše psychické zdravie sme sa rozprávali aj vo vysielaní TA3. Mnohí ľudia potrebujú pomoc, no nevyhľadajú ju. Prečo je to tak? Viac sa dozviete v rozhovore so Silviou Vlaskovou, riaditeľkou Brand&Marketing UNIQA, a s Andrejom Vršanským z Ligy za duševné zdravie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok