Rebríček najlepších prác bez stresu: Nájdete v ňom aj svoje povolanie?

TA3/zm
2.11.2021 08:00

Ideálna práca je tá, ktorá vás nielen dokáže uživiť, baví vás, ale poskytuje vám dostatočný priestor aj pre osobný život. Vedci vyhodnocujú takéto povolania ako najmenej stresujúce, pretože si prácu nenosíte domov. A podľa týchto kritérií zostavili rebríček, o akých pozíciách všetko uvedené platí.

Rebríček najlepších prác bez stresu: Nájdete v ňom aj svoje povolanie?
Pexels/Christina Morillo

Podľa Amerického ministerstva práce existuje niekoľko aktuálnych pozícii, o ktorých sa dá hovoriť ako o najmenej stresujúcich z hľadiska toho, že sa v nich človek môže realizovať, rozvíjať, ale zároveň si neohrozuje súkromný život. Týchto 5 zamestnaní sa minulý rok umiestnilo najlepšie.

Pri hodnotení úrovne stresu používali americkí vedci bodový systém, a tak každé povolanie dostalo indexové číslo, ktoré predstavuje mieru stresu pri vykonávaní daného povolania. To však nestačí, a tak vstupoval pri tvorbe tohto rebríčka do hry ešte jeden faktor, a to priemerný mesačný plat. Samozrejme, platí pre štáty za veľkou mlákou.

Ekonóm

Rádový ekonóm zarobí v Amerike okolo 8,5 tisíca eur mesačne. O takomto plate sa síce v našich končinách môže zamestnancom len snívať, ale dobre obstál aj index stresu, ktorý v tomto prípade vedci vyhodnotili na číslo 63 zo 100. Aj u nás vo väčšine prípadov platí, že sa zamestnanci v oblasti ekonómie venujú svojim pracovným povinnostiam počas pracovnej doby a neberú si čísla a tabuľky domov.

Politológ

Skúmanie mechanizmov politických systémov je náplňou práve politológa, ktorý si v Amerike príde mesačne približne na 8800 eur. Za tento plat by sa aj u nás mnohí boli ochotní stresovať, no index v tomto prípade tiež nie je najhorší a dosiahol číslo 61.  

Strojný inžinier

Technické pozície patria k veľmi žiadaným a dobre plateným aj u nás. Za veľkou mlákou až tak, že priemerná mzda činí necelých 9 tisíc eur mesačne. Stresový index je však vyššie ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch, a to na čísle 67.

IT špecialista

Nielen v platovom rebríčku postupujeme na druhé najlepšie povolanie súčasnosti. S mierou stresu 66 a americkým platom 9,3 tisíca mesačne sa na tomto mieste umiestnil IT špecialista. Ak sa vaše ratolesti zaujímajú o počítače, veďte ich jednoznačne týmto smerom. Je to povolanie budúcnosti, a hoci u nás nezarábajú „itečkári“ až takéto závratné sumy, aj u nás majú pomerne peknú výplatu.  

Fyzik    

A napokon prvá priečka najmenej stresujúcich povolaní patrí fyzikom. Opäť sa potvrdzuje pravidlo, keď sa budeš dobre učiť, budeš sa mať dobre. V Amerike až tak dobre, že im mesačne pípne na účet 9700 eur a stresový faktor predstavuje číslo 62.

A čo z prieskumu vyplýva? Minimálne toľko, že určitú nervozitu má vo svojej práci každý, ale na to, aby sme s ňou boli spokojní potrebujeme aj slušne zarobiť, aj sa dokázať venovať rodine. Americké podmienky síce u nás nie sú, ale týchto päť povolaní určite nie je za zahodenie ani v našich zemepisných šírkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok