Množstvo delegácií, rekordný počet novinárov. Konferencia v Glasgowe môže byť najväčším podujatím OSN

TA3 TASR
6.11.2021 19:49

Prebiehajúca konferencia OSN o zmene klímy v škótskom Glasgowe by napriek všetkým prekážkam súvisiacim s koronakrízou mohla byť dosiaľ najväčším takýmto podujatím svetovej organizácie.

Množstvo delegácií, rekordný počet novinárov. Konferencia v Glasgowe môže byť najväčším podujatím OSN
TASR/AP

K tomuto záveru dospeli novinári zo spravodajského webu Carbon Brief, zameraného na klimatické otázky, po vyhodnotení nahlásenej účasti, informovala v sobotu agentúra DPA.

Oficiálne sa na COP26 zaregistrovalo 39 509 delegátov, čo je takmer dvojnásobne viac ako pri poslednej klimatickej konferencii z roku 2019 v Madride. Skutočný počet účastníkov by mohol byť napokon nižší, keďže niektoré delegácie – napr. z Afganistanu, Samoy či Vanuatu – do Glasgowa neprišli. Rozdiel oproti dosiaľ najväčšej konferencii zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy z roku 2015 v Paríži s 30 372 účastníkmi je napriek tomu výrazný.  

Najväčšie delegácie tento rok nahlásili Brazília (479), Turecko (376), Konžská demokratická republika (373), Ghana (337) a Rusko (312). Rekordný je aj počet 3 781 akreditovaných novinárov. Vysoký počet účastníkov v spojení s prísnymi kontrolami súvisiacimi s pandémiou je podľa pozorovateľov tiež dôvodom miestami mimoriadne dlhých radov ľudí čakajúcich na vstup do konferenčného centra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok