Krajniak čelí kauze straty peňazí z pandemickej pomoci. Richter chce vyvodenie politickej zodpovednosti

TA3
3.11.2021 21:31

Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery ministrovi práce Milanovi Krajniakovi, zároveň mu potopila rodičovský dôchodok. Minister čelí aj nepríjemnej kauze straty miliónov z pandemickej pomoci podnikateľom.

td_screen.jpg
TA3

Krajniak sumu neprezradil

"Nie sú to také veľké sumy ako sme videli v médiách, nám to vyšlo inak, vo veci je podané trestné oznámenie," povedal na margo straty peňazí z pandemickej pomoci minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak. Ľudí, ktorí tieto príspevky podpísali už vyhodili. 

Minister práce sa aj naďalej bránil čestnými vyhláseniami. Povedal, že niekto sfalšoval podpisy a je problematické takéto podvody odhaliť v krátkom čase. "Škody sú v miliónoch eur," dodal Krajniak.

Richter chce vyvodenie zodpovednosti

"Celá kauza má dve roviny, jedna je trestnoprávna a druhá politická. Tou politickou sa musíme zaoberať, podali sme návrh na jeho (Krajniakovo) odvolanie," povedal Ján Richter, bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Richter si myslí, že pezinský úrad práce zlyhal na viacerých úrovniach. Povedal, že musel o tom vedieť aj riaditeľ úradu a mal by skončiť aj on. 

Krajniak hovoril, že riaditeľa úradu práce nepovažuje za podozrivého. "Posielali veľa menších platieb a nebola to jedna veľká platba." Krajniak si myslí, že riaditeľ nevedel identifikovať pri takýchto menších platbách nejaké podozrivé správanie. Riaditeľ to hneď nahlásil a Krajniak nevidí dôvod na jeho odvolanie.

Kritizoval kontroly

Exminister práce sa nevedel stotožniť s tým, že riaditeľ stále na úrade práce pôsobí. Richter kritizoval aj celoplošné septembrové kontroly na úradoch práce. "Keď sa táto vec došetrí, tak sa obávam, že sa dozvieme veľmi zlé informácie," dodal Richter. 

Šéf rezortu práce dáva zlyhanie aj za vinu pandémii koronavírusu, keďže sa pravidelne museli meniť systémy na vyplácanie príspevkov v pomoci pre podnikateľov. Krajniak tvrdil, že peniaze, ktoré neboli vyplatené kvôli chybám v systéme, podnikatelia dostanú automaticky.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok