Kurilovská komentovala odpočúvanie poľovníckej chaty: Chceme veriť, že sudcovia postupujú nestranne

TA3
29.10.2021 07:00

Policajti nahrávali opozičných politikov, advokátov a podnikateľa. Nahrávky, na ktorých napokon žiadna pytliačina nebola, použili ako podporné dôkazy pri rozhodovaní o predĺžení väzby pre bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších spoluobvinených. Bolo odpočúvanie opozičných politikov pod zámienkou pytliactva v poriadku? O horúcej téme sme hovorili s rektorkou Akadémie Policajného zboru, profesorkou Luciou Kurilovskou.

Kurilovská komentovala odpočúvanie poľovníckej chaty: Chceme veriť, že sudcovia postupujú nestranne
TASR/Jakub Kotian

Dopustil sa Fico trestného činu?

Keď sa pozrieme na to, kto vo videách vystupuje a o čom sa hovorilo, je podľa Kurilovskej ťažké povedať, či tam vidíme náznaky, "že bola páchaná určitá trestná činnosť". Keď sa situácia rozoberie do detailov, podľa Kurilovskej je možné sa zamyslieť nad postupom advokátov. "Ja teraz dostávam aj otázky toho charakteru, či sa napríklad pán Fico nedopustil trestného činu neoznámenia trestného činu, keď mu zmizla určitá hotovosť," povedala Kurilovská s tým, že podľa nej o trestný čin nejde.

Rektorka vysvetlila, že "filozofia" tohto trestného činu nie je v tom, "aby poškodený, ktorému bola spôsobená škoda, bol ešte trestne stíhaný za to, že neoznámil útok, ktorý sa stal jemu".

Ako dôjde k tomu, že sudca dá príkaz na nainštalovanie kamier a priestorových odposluchov v privátnom priestore? V trestnom konaní je podľa Kurilovskej možné zasahovať do základných ľudských práv a slobôd "určitými inštitútmi", vysvetlila s tým, že inštitútmi sa rozumie zhotovovanie záznamov, odpočúvanie či sledovanie. V trestnom poriadku sú však presne stanovené mantinely, v ktorých sa postupuje.

Odhalenie pytliakov

Obrazové či zvukové záznamy prichádzajú do úvahy, len ak ide o podozrenie z trestného činu, kde horná hranica trestnej sadzby prevyšuje tri roky. "Keď ide o korupciu, zneužívanie právomocí. Čiže je presne stanovené, kedy je možné to použiť," vysvetlila rektorka. Tieto prostriedky by sa podľa nej mali využívať len natoľko, koľko je nevyhnutné.

Sudca pre prípravné konanie, ktorý rozhoduje o použití informačno-technických prostriedkov, musí mať k dispozícii všetko, čo bolo dovtedy získané, ako sa postupovalo a či je ozaj nevyhnutné, "aby sme napríklad odhalili tých pytliakov, tým, že nasadíme informačno-technické prostriedky".

Počas doby odpočúvania či sledovania je potrebné ďalej skúmať, či má tento postup účel, či boli odhalené nejaké osoby, "či sa tam ozaj tí pytliaci zdržiavajú, či je tam vidieť zverinu, ktorú práve do tej chaty doniesli či zastrelili". Kurilovská zdôraznila, že dôvody odpočúvania sa musia skúmať a vyhodnocovať.

"Chceme veriť v právny štát, chceme veriť, že sudcovia postupujú nestranne, nezávisle, v súlade s trestným poriadkom a postupujú tak, aby sa naozaj uskutočňovali zásahy len v miere primeranej. Primerane a zdržanlivo," vyjadrila sa rektorka. Doplnila, že má za to, že sudca musel mať informácie "takéhoto charakteru". Keby ich nemal, bolo by to podľa Kurilovskej to zlé. 

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok