Hojdačky a šmykľavky sú pasé. V móde sú preliezačky, ktoré spôsobujú rodičom vrásky

TA3 ČTK
4.11.2021 10:52

Preliezačka Triitopia, ktorá sa týči nad lesným ihriskom na najsevernejšom okraji Berlína, je presne tým druhom aktivity, pri ktorej sa každému úzkostlivému rodičovi stiahne žalúdok.

Hojdačky a šmykľavky sú pasé. V móde sú preliezačky, ktoré spôsobujú rodičom vrásky
TASR/Henrich Mišovič (ilustračné)

Deti od šiestich rokov a vyššie sa tu môžu prepletať medzi štyrmi na sebe naskladanými oceľovými guľami, a šplhať sa po visutých povrazových rebríkoch, kým sa nedostanú na plošinu vo výške asi desiatich metrov nad lesnou pôdou, napísal spravodajský server The Guardian

Deti nie sú z cukru 

Rodičia môžu skúsiť so svojimi malými lezcami stúpajúcimi po povrazovej pavučine udržať krok, ale riskujú, že uviaznu v niektorom príliš tesnom oku siete. Výstup na Triitopiu vyzerá riskantne - a práve o to ide.

Táto šplhacia veža postavená v roku 2018 v berlínskom Parku Ludwina Lessera je symbolom trendu, ktorý v Nemecku silnie v posledných piatich rokoch. Stále viac pedagógov, výrobcov a urbanistov tvrdí, že detské ihriská sa musia prestať usilovať o absolútnu bezpečnosť, a namiesto toho vytvárať náročné mikrosvety, ktoré deti učia zvládať náročné situácie - hoci občas za cenu zlomenej kosti.

"Detské ihriská sú ostrovčeky voľného pohybu v nebezpečnom motorizovanom prostredí," hovorí profesor Rolf Schwarz z Pedagogickej univerzity v Karlsruhe, ktorý pôsobí ako poradca mestských rád a projektantov detských ihrísk. "Pokiaľ chceme, aby boli deti pripravené na riziko, musíme im umožniť, aby s ním prišli do styku," dodáva.

Menej úrazov vo vyššom veku

S tým súhlasia i poisťovne. Napríklad štúdia z roku 2004 zistila, že u detí, ktoré si v ranom veku zlepšili svoje pohybové schopnosti na detských ihriskách, majú vo vyššom veku menšiu pravdepodobnosť úrazu. Vzhľadom na to, že mladí ľudia trávia stále viac času doma, vyzvalo v minulom roku združenie úrazových poisťovní v Nemecku k väčšiemu počtu detských ihrísk, ktoré by deti učili rozvíjať ich schopnosti čeliť riziku.

preliezačka TASR/Radovan Stoklasa (ilustračné)

Ako by takéto ihriská mohli vyzerať, naznačuje obchodný veľtrh voľnočasových a športových zariadení, ktorý sa konal v Kolíne nad Rýnom. Výrobca lezeckej veže Triitopia, spoločnosť Berliner Seilfabrik, tu predstavila svoju novú sedemmetrovú "DNA vežu" a desaťmetrovú "Tower4" s kovovou šmykľavkou, po ktorej môžu úspešní lezci zísť dole. 

S neistotou prichádza opatrnosť

"Naša konštrukcia v posledných rokoch výrazne narástla do výšky," hovorí spoluriaditeľ David Köhler, ktorého firma vyrába lanové konštrukcie detských ihrísk už od 70. rokov minulého storočia. "Deti sa spočiatku môžu cítiť neisté, keď po našich sieťach lezú po prvýkrát, ale v skutočnosti práve vďaka tomu sú naše konštrukcie ešte bezpečnejšie. Pretože keď sa cítia neisto, sú tiež mimoriadne opatrné," hovorí.

"Svätá trojica detských ihrísk - klasická hojdačka, kyvadlová hojdačka a šmykľavka - sú na ústupe," hovorí Steffen Strasser zo spoločnosti Playparc, jedného z asi 60 nemeckých výrobcov, ktorí dodávajú vybavenie nielen na približne 120-tisíc detských ihrísk v krajine, ale vyvážajú ich do celého sveta.

V Kolíne nad Rýnom predstavila spoločnosť Playparc svoje plošiny Etolis so závesnými mostami, ktorú sú zámerne vratké, vybavené minimálnym zábradlím a bez bezpečnostnej siete. "Moderné detské ihriská skúmajú hranice toho, čo je v rámci predpisov prípustné," uviedol Strasser.

"Keď navrhujeme nové konštrukcie detských ihrísk, snažíme sa do nich zabudovať výzvy: napríklad prekážku, ktorú sa dieťaťu nemusí podariť prekonať na prvých deväť pokusov, ale na desiaty pokus sa mu podarí. Naším cieľom je umožniť čo najväčšiu voľnosť, a zároveň zaručiť čo najväčšiu mieru bezpečnosti - ale nesnažíme sa vyhnúť všetkým možným zlomeninám nôh," dodal Strasser.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok