Let do teplých krajín láka sťahovavé vtáctvo menej ako kedysi, dôsledky môžu byť negatívne

TA3 ČTK
7.11.2021 08:00

Sťahovavé vtáky trávia v Európe dlhšie obdobie ako v minulosti, vyplýva to z novej štúdie z univerzity v Durhame. Podľa odborníkov to vzbudzuje otázky, či niektoré vtáky prestanú v zime podnikať cesty do teplejších krajín.

Migrovanie vtákov
Trasochvost biely (Motacilla alba)

Informoval o tom server BBC. Niektoré druhy sťahovavých vtákov, ktoré prelietavajú cez Saharu, trávia vo svojich európskych hniezdiskách až o 60 dní dlhšie ako v minulosti, uvádza štúdia publikovaná v odbornom časopise Global Change Biology

V Európe zostanú celý rok

Vedci analyzovali dáta zozbierané za 50 rokov v africkom štáte Gambia a na britskom území Gibraltár, a skúmali rozdiely v dátach príletov a odletov ťažných vtákov z týchto lokalít. Medzi druhy, ktoré podľa nich možno prestanú migrovať, patria napríklad trasochvost, slávik obyčajný alebo kolibiarik spevavý.

Zatiaľ čo skôr sa predpokladalo, že vtáky si načasujú odlet do teplejších krajín podľa dĺžky dňa, výsledky štúdie podľa hovorcu univerzity v Durhame naznačujú, že operenci robia "jemnejšie rozhodnutia" v závislosti na faktoroch, ako sú zmeny klímy a dostupnej vegetácie.

"Pokiaľ budú pokračovať trendy, ktoré sme zaznamenali v tejto štúdii, potom možno časom uvidíme, že niektoré vtáky nebudú tráviť čas v subsaharskej Afrike, a namiesto toho budú celý rok v Európe," uviedol hlavný autor štúdie Kieran Lawrence z oddelenia biologických vied v Durhame.

Môže to mať vedľajšie účinky

"Zmeny v migračných návykoch, ktoré už teraz pozorujeme, by mohli viesť k dlhším obdobiam rozmnožovania týchto druhov, a tiež by mohli mať vedľajšie účinky na ďalšie druhy v Spojenom kráľovstve a v ich tradičných zimoviskách," uviedol Lawrence. Pokiaľ vtáky prestanú migrovať, mohlo by to podľa Lawrenca prispieť ku konkurenčnému boju o potravu v jesenných a zimných mesiacoch. V Afrike by mohla mať strata operencov vplyv na miestne ekosystémy, napríklad na konzumáciu hmyzu, rozptyl semien a opelenia.

Na výskume sa podieľa i vedec Stephen Willis. Ten uviedol, že jeho tím vyvinie nový model, ktorý bude simulovať migráciu vtákov a budúce scenáre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok