Rezort zdravotníctva spúšťa nový výskum. Zamerať sa má na prítomnosť protilátok

TA3 TASR
3.11.2021 12:02

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky odštartovalo vo vybraných regiónoch štúdiu na prítomnosť protilátok nového koronavírusu. Cieľom je spoznať imúnnosť voči ochoreniu Covid-19 u obyvateľov regiónov.

test protilátky Košice 1140 px
Facebook.com/Jaro Polaček

Informoval o tom komunikačný odbor rezortu zdravotníctva. Séroepidemiologická štúdia rezortu zdravotníctva chce tiež odhadnúť regionálnu a celkovú epidemickú situáciu na území Slovenska a jej ďalší vývoj či vytvoriť podklady na optimalizáciu stratégie testovania a monitorovania prostredia. 

Do štúdie sa zapoja občania s trvalými alebo prechodným bydliskom v danom regióne vo veku od 12 rokov, ktorí sú nezaočkovaní proti ochoreniu Covid-19. Zúčastniť sa na nej má 4800 osôb rozdelených podľa miesta trvalého či prechodného bydliska v Bratislave, Komárne, Považskej Bystrici, Čadci, Košiciach, Košiciach-okolí, Rimavskej Sobote, Lučenci a Kežmarku.

Nábor účastníkov realizovala pracovná skupina v spolupráci s miestnym či mestským úradom. Zber vzoriek a údajov sa bude realizovať vo verejných priestoroch mesta alebo obce počas jedného pracovného dňa. V každom z ôsmich vybraných okresov sa zber uskutoční na viacerých miestach. Jednotlivé lokality sú vybrané na základe údajov ministerstva zdravotníctva o miere potvrdených prípadov nového koronavírusu vzhľadom na počet obyvateľstva. 

Účasť v štúdii je podmienená poskytnutím krvi z prsta a vybraných anamnestických údajov. Odber realizuje zdravotnícky pracovník alebo študent všeobecného alebo zubného lekárstva štvrtého až šiesteho ročníka.

Pracovné skupiny zodpovedné za zber vzoriek (Lekárska fakulta Univerzity Komenského a Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach) doručia vzorky do laboratória Biomedicínskeho centra SAV. Po doručení do laboratória sa vysušené kvapky krvi vyštiknú kliešťami, protilátky sa následne extrahujú a analyzujú pomocou ELISA metódy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok