Nový test dokáže účinne určiť, či máte protilátky proti covidu, ktoré vás ochránia

TA3 TASR
7.9.2021 13:47

Českí vedci vyvinuli nový test, ktorý dokáže účinne určiť prítomnosť ochranných protilátok proti ochoreniu Covid-19. Informoval o tom v utorok na svojej webovej stránke Ústav organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR.

Zistia, ako sme na tom s imunitou proti covidu? Ministerstvo chystá veľkú štúdiu
TASR/Jakub Kotian

Nový typ testu dokáže rýchlo určiť množstvo ochranných protilátok a odlíšiť ich od tých, ktoré priamu ochranu neposkytujú. Testovanie protilátok sa tým podľa správy časovo a finančne výrazne zjednoduší.

Súčasné diagnostické testy dokážu určiť len celkovú hladinu protilátok, ktoré sa po kontakte s koronavírusom vytvárajú, píše Ústav organickej chémie a biochémie. Tieto testy nie sú schopné zistiť, akú skutočnú ochranu proti koronavírusu protilátky poskytujú.

Vedci doteraz museli nielen merať celkové množstvo protilátok, ale aj overovať ich účinnosť na infekčných vírusoch. To obvykle trvá niekoľko dní a je to finančne náročné.

Nový test vyvinutý vedcami z Ústavu organickej chémie a biochémie a z Biotechnologického ústavu Akadémie vied ČR meria hladinu vírus neutralizujúcich protilátok a ostatné protilátky ignoruje.

"Vyvinutý test je schopný zistiť hladinu protilátok s overeným ochranným účinkom a tým odhadnúť mieru ochrany proti koronavírusu v priebehu niekoľkých hodín," povedal Pavel Šácha z Ústavu organickej chémie a biochémie.

Nový typ testu by sa v blízkom čase mal dostať na medzinárodný trh. Spoločnosť Immunotech, ktorá sa zameriava na vývoj laboratórnej diagnostiky, uzavrela s Ústavom organickej chémie a biochémie a Biotechnologickým ústavom licenčnú zmluvu, ktorá jej umožní začať s priemyselnou výrobou testovacej súpravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok