Očkovaciu lotériu v Austrálii sponzorujú dobrovoľníci, v USA ponúkali pušky. Luxusnými cenami ohúril aj Hongkong

TA3/kf
3.11.2021 17:30

Slováci mali 30. októbra poslednú možnosť vyhrať finančnú odmenu za očkovanie. Aj napriek finančnej motivácii, do dnešného dňa nie je plne zaočkovaná ani polovica slovenskej populácie. Pozreli sme sa preto na to, akými spôsobmi a stratégiami motivujú ľudí v zahraničí a akú efektívnosť to malo na celkovú zaočkovanosť obyvateľov.

Očkovaciu lotériu v Austrálii sponzorujú dobrovoľníci, v USA ponúkali pušky. Luxusnými cenami ohúril aj Hongkong
TASR/AP

Slovenský minister financií Igor Matovič pred začiatkom letných prázdnin ohlásil očkovaciu lotériu, ktorá mala pôvodne slúžiť na to, aby motivovala ľudí dať sa zaočkovať. Cieľom mali byť hlavne staršie ročníky, ktoré sú považované za kritickú časť populácie. Bývalý premiér však neskôr svoju rétoriku zmenil a uviedol, že možnosť výhry má slúžiť ako poďakovanie zaočkovaným. V relácii Byť zdravý je výhra sa rozdalo vyše šesť miliónov eur, pričom každý, kto zodvihol telefón do 20 sekúnd a do ďalších dvadsiatich uviedol správne heslo, dostal okrem aktuálnej sumy aj 1000 eur. Tisíc eur dostali automaticky aj tí, ktorí síce nezodvihli, ale vyžrebovali ich. Počas 12 týždňov trvajúcej očkovacej lotérie sa rozdalo približne 26 miliónov eur. V sobotu 30. októbra sa odvysielala posledná časť relácie a zaočkovanosť celkovej populácie Slovenska stále nepresiahla polovicu, takže o úspechu tejto formy stimulu sa hovoriť nedá. 

V Austrálii výhru sponzorujú filantropi a korporácie

Nie sme však jedinou krajinou, ktorá sa podujala na nekonvenčné spôsoby zvýšenia zaočkovanosti. Austrália ohlásila svoju vlastnú lotériu začiatkom októbra a mohli sa do nej prihlásiť všetci, ktorí sa pred 31. októbrom zaočkovali prvou dávkou vakcíny. Kampaň s názvom Million Dollar Vax, ktorú zasponzorovali poväčšine anonymní filantropi a korporácie, sa pokúša zvýšiť zaočkovanosť v krajine nad 80 percent. Dosiahnutie tohto čísla, ktoré bolo špecifikované v rámci národného plánu, je kľúčovým cieľom na opätovné navrátenie krajiny do normálneho stavu. Miera úplnej zaočkovanosti medzi ľuďmi nad 16 rokov presiahla v týchto dňoch 78,5 percent a tak sa tento stanovený cieľ nezdá ako nedosiahnuteľný. 

Austrálska Viktória hlási najviac nakazených za posledný rok, museli predĺžiť lockdown TASR/AP

V Západnej Virgínii mohli zaočkovaní vyhrať pušky a poľovnícke preukazy 

V niektorých amerických štátoch sa takisto uchýlili k netradičným formám motivácie k očkovaniu. Po tom, čo na jar začali výrazne klesať čísla záujemcov o očkovanie, 19 amerických štátov taktiež vyhlásilo očkovaciu lotériu. Súťažiaci v nej mali možnosť okrem peňazí vyhrať aj autá, štipendiá či víkendové pobyty. Ku kreatívnejším odmenám patrilo napríklad aj rozdávanie lístkov do zábavného parku Six Flags vo vybraných miestach v štáte Kalifornia a každý kto sa medzi 27. májom a 18. júlom nechal zaočkovať, tam dostal aj 50 dolárovú odmenu. V Západnej Virgínii mohli zaočkovaní vyhrať poľovnícke preukazy či pušky, a v štáte New Jersey dokonca ocenili zaočkovaného výhercu večerou v sídle guvernéra. Do kampane na očkovanie sa zapojili aj súkromné spoločnosti, vrátane zoznamovacích aplikácií, farmaceutických firiem, reštaurácií či obchodných reťazcov. Letecká spoločnosť United Airlines napríklad ponúkla jednému zaočkovanému výhercovi možnosť cestovať jeden rok po celom svete zadarmo. 

Podľa výskumu zverejnenom v žurnáli Jama Health Forum, ktorý vydal štúdiu o vzťahu medzi očkovacou lotériou a počtom nových vakcinácií, však podobné lotérie nemali v USA žiadny významný vplyv na nárast nových očkovaní. Podľa výsledkov štúdie sa ukázalo, že lotéria je menej efektívny spôsob motivácie než finančné či materiálne stimuly, ktoré sú vyplácané ihneď a s istotou. Štúdia tiež uviedla, že jednotlivci, ktorí váhajú či sa dajú zaočkovať, sú často ovplyvnení dezinformáciami ohľadom vakcín. Z toho dôvodu minimálna šanca na výhru v lotérii nie je dostatočnou motiváciou na zmenu ich názoru.

veda mikroskop vedci chémia pokus biológia 1140px (SITA/AP) SITA/AP

V Hongkongu mohli vyhrať Teslu, zlato či luxusný apartmán

Najokázanejšie materiálne motivácie na tomto zozname však poskytol svojim obyvateľom práve Hongkong. Zaočkovaní mohli v lotérii vyhrať Tesla auto, luxusný apartmán v hodnote 1,4 milióna amerických dolárov, tehličky zlata, diamantové Rolexky či poukazy na nákupy v hodnote 100 tisíc dolárov. Ceny do lotérie boli sponzorované miestnymi miliardármi a súkromnými spoločnosťami, keďže Hongkong je jedným z najvýznamnejších bizniscentier sveta a celkovou zaočkovanosťou populácie sa nachádzal ďaleko za Londýnom či Singapurom. Napriek pomalému začiatočnému rastu očkovaní sa však toto číslo začalo postupne zvyšovať a po ohlásení finančných a materiálnych výhier sa číslo zaočkovaných viac ako zdvojnásobilo. Momentálne je plne zaočkovaných 65,9 percenta populácie zo stanoveného cieľa 70 percent. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok