Nová trasa električky pri SND? Kocúrkovo, ktoré nekončí

TA3/mm
3.11.2021 07:30

Bratislavskí poslanci pred pár dňami schválili zmeny a doplnky územného plánu. Dokument ráta s novou električkovou traťou Pribinova – Košická, a naopak neuvažuje o druhej pôvodne plánovanej trase ešte spred piatich rokov, ktorý hovoril o tom, že by sa električka vyhla priestoru novej budovy Slovenského národného divadla pri nákupnom stredisku Eurovea.

Nová trasa električky pri SND? Kocúrkovo, ktoré nekončí
J&T Real Estate

Dôvod? SND a ministerstvo kultúry jednoducho trať a riziká rušenia predstavení nepripúšťajú. A to dlhodobo. Preto sme sa na problém spýtali dvoch politikov, ktorí majú k téme čo povedať. Prvým je Ján Buocik, bratislavský poslanec za Ružinov, ktorý je aj župným poslancom a predsedom komisie dopravy Bratislavského samosprávneho kraja a ktorý presadzuje pôvodnú trasu električky, druhým je starosta Ružinova Martin Chren, ktorý je naopak za variant popred divadlo, s ktorým uvažuje aj mestský parlament.

Hneď tri veci v tejto konštatácii nie sú jasné. Prvá - prečo už nepočítajú s druhou možnou trasou električky, pre jednoduchosť jej hovorme plán B, s ktorou rátal pôvodný dopravný generel z roku 2016?

Ján Buocik: Vašu otázku sme viacerí poslanci magistrátu položili. Hlavné mesto jednoducho verí, že trasu popred SND nakoniec zrealizuje. Štúdia Ing. Schlossera vo svojom závere konštatuje, že rovnako potrebná ako trasa pred SND je trasa cez Mlynské Nivy, s ktorou ráta aj aktuálny Generel dopravy.

Druhá – prečo sa zaoberajú plánovaním trasy cez pozemky, ktoré patria Ministerstvu kultúry SR a ktoré dlhodobo v tejto veci odmieta akýkoľvek kompromis a trasu v jej okolí zo strany promenády. Navyše proti je aj samotné SND, tým pádom je táto alternatíva na dlhé roky nemožná bez súhlasu ministerstva.

Ján Buocik: Žiaľ, pamätám si ako vedenie trasy popred SND v roku 2017 vzniklo. Silno ho pretláčal vtedajší podpredseda vlády Peter Pellegrini a tiež niektorí vtedajší poslanci, vrátane súčasného starostu Ružinova Martina Chrena, ako súčasť zámeru štatútu “významnej investície” developera J&T. Vtedy tá alternatíva nebola mestom odborne posudzovaná. Zjednodušene, developer si nakreslil trať električky, kade mu vyhovovala, a mesto sa tomu iba prizeralo. Aj po odpore mestských poslancov sa nakoniec developer svojho zámeru vzdal. Iba pripomeniem, že aj vtedy, teda za bývalej vlády narazil na odpor Ministerstva kultúry a SND. Mesto za nového vedenia si nechalo spravit štúdiu (Ing. Schlosser), ktorá považuje za potrebné obe trate. Následne sa však mesto v ďalšej analýze venovalo iba trati okolo SND. Považujem to za chybu, ktorá vyústila do prijatých zmien a doplnkov územného plánu. Preto som sa aj s ďalšími kolegami poslancami zdržal.

A tretia: hovorí sa o možnosti napojenia trasy A na uvažovanú trasu smer Podunajské Biskupice a Vrakuňa, ale to opäť predpokladá súhlas ministerstva, čiže tento predpoklad je hypotetický a nemusí vyjsť.

Ján Buocik: Toto je asi najhorší dôsledok toho, že mesto nerozpracovalo aj trať cez Dunajskú a Mlynské Nivy, ktorú odborníci považujú za rovnako dôležitú. Ak bude ping-pong medzi SND a urbanistami na jednej strane a mestom na druhej strane pokračovať, tak potom električku ďalej do Ružinova a Vrakune nebude na akú trať napojiť. Miesto napojenia by malo byť v križovatke Košická/Mlynské Nivy/Prievozská. Trať popred SND bude zablokovaná odporom urbanistov a SND a trať popred novú stanicu Nivy je nepripravená. Jediné, ako sa to dá napraviť, je, že mesto urýchlene začne s prípravou trate cez Dunajskú a Mlynské Nivy. Primátor to na poslednom zastupiteľstve sľúbil. Budem sa na to pravidelne pýtať.

Proti trasovaniu pred budovu SND hovorí aj eventuálna frekvencia dopravy. Ako by to tam mohlo vyzerať, navyše na jedinej promenáde, ktorá sa v meste vytvorila za posledné roky.

Ján Buocik: Všetci, ktorí argumentujú romantickou traťou električky ako popred La Scalu v Miláne jednoducho zavádzajú. Ak sa zrealizuje iba trať pred SND s tá sa napojí na novú radiálu do Vrakune, tak cez pešiu zónu pred SND budú jazdiť 70-tonové električky každé dve minúty. Iba pripomeniem, že stále platný generel dopravy rátal v mieste pešej zóny pred SND s cyklotrasou. Cyklotrasu tak možno nahradí nosný dopravný systém Bratislavy…

Dlhodobo preferujete trasu popred SND. Argumenty odporcov, ktorí hovoria o degradácii verejného priestoru pred SND sa vám zdajú nepresvedčivé? Prečo?

Martin Chren: Neriešim, či električka pôjde popred alebo poza divadlo. Roky však hovorím, že dobudovanie električkových tratí je pre Bratislavu absolútnou nevyhnutnosťou. V tejto lokalite sa bude v dohľadnej dobe pohybovať približne o 150-tisíc ľudí viac ako dnes, čo je obrovská masa, takže už teraz meškáme. Záleží mi na tom, aby neskolabovala doprava, aby sa ľudia mali ako presúvať do práce alebo do školy, ale zároveň, aby divadlo mohlo normálne fungovať. Povedať, že električková trať degraduje verejný priestor, je absurdné, už aj návrhy, ktoré sme videli, jasne ukazujú, že to tak nie je. Električková trať je aj priamo pred La Scala v Miláne, ale aj neďaleko od nás v Brne a aj priamo pri historickej budove SND. Ak chceme znížiť počet áut, ktoré vchádzajú do miest (a to spraviť musíme), musíme zároveň desiatkam tisícov ľudí ponúknuť alternatívu.

Dnes je v hre ako keby už len jedna varianta, pritom generel z roku 2016 počítal s trasou cez Dunajskú, Mlynské Nivy a ďalej smerom do Ružinova. Navyše obe trasy, aj červená aj zelená, boli štúdiou vypracovanou bývalým hlavným dopravným Ing. Bratislavy Tiborom Schlosserom, ktorú si dalo vypracovať mesto, označené ako potrebné. Nie je to škoda, že na druhej verzii sa nepracuje?

Martin Chren: Práve na základe tejto analýzy jednoznačne prevážili argumenty v prospech trasy popred divadlo, keďže trasa cez Mlynské nivy by výrazne obmedzila priepustnosť pre autá a to omnoho viac, než je prijateľné napriek našej snahe o menej áut v meste.

Navrhovaná trasa pred SND naráža na odpor divadla, ale aj jeho zriaďovateľa, ministerstvo kultúry. Má preto význam ju rozpracovávať, ak je tento nesúhlas dlhodobý a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal zmeniť?

Martin Chren: Hovoríme o možno až 200-tisíc ľuďoch, ktorí by denne využívali túto trasu električky na presun z práce domov, takže v žiadnom prípade to zbytočné nie je. Trasu električky si kolegovia na magistráte nenakreslili na servítku počas prestávky na kávu a ani sa tam sami nechystajú s krompáčmi na betón. Primátor Matúš Vallo vytvoril medzinárodnú komisiu, ktorej členmi boli aj špičkoví odborníci na akustiku, a tí jasne povedali, že pri použití dnešných vyspelých technológií je odhlučnenie na takej úrovni, že fungovanie divadla to neovplyvní.

Navyše aj napojenie ďalej na Ružinov, Podunajské Biskupice a Vrakuňu tým pádom nemusí byť reálne, keďže tiež počíta s trasou cez pozemky SND. Nestali sa obyvatelia týchto časti Bratislavy rukojemníkmi situácie, že sa pretláča trasa popred SND, ktorá sa možno nikdy nezrealizuje?

Martin Chren: Toto nie je otázka ani na Ružinov, ani na Vrakuňu, ani na Podunajské Biskupice, ani na magistrát. Na otázku, prečo robia rukojemníkov zo státisícov ľudí, prečo kvôli neochote riešiť strávia denne obyvatelia Vrakune a Biskupíc o hodinu, občas dve, viac času v aute, namiesto toho, aby ho strávili so svojou rodinou, alebo práve v divadle – na tú musí odpovedať ministerstvo kultúry.

Ktorá trasa je podľa vás lepšia a prečo?

Martin Chren: Najlepšia je tá trasa, ktorá sa už konečne začne stavať. Meškáme už minimálne dvadsať rokov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok