Drogy, alkohol a temnota. Bývalý hráč NHL otvorene prehovoril o svojej kariére

TA3/dp
2.11.2021 13:00

Colin Wilson odohral v NHL jedenásť sezón, väčšinu z nich strávil v tíme Nashville Predators, posledné tri sezóny svojej kariéry odohral vo farbách tímu Colorado Avalanche, kde v januári zakončil svoju púť v NHL.

Drogy, alkohol a temnota. Bývalý hráč NHL otvorene prehovoril o svojej kariére
TASR/AP

Koniec kariéry

Bývalý hráč NHL, Colin Wilson, prehovoril o svojej temnej stránke pôsobenia v najlepšej hokejovej lige sveta. V minulom roku uverejnil pre portál The Players Tribune svoju spoveď, v ktorej sa zdôveril s dôvodmi ukončenia svojej kariéry. Tým najväčším dôvodom mal byť jeho zdravotný stav, otvorene povedal, že od mladého veku bojoval s obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD). Priznal však, že v minuloročnom článku nebol úplne úprimný.  

"Otvorene som hovoril o mojej OCD a aj o ukončení kariéry, hovoril som aj o mojich úspechoch a zlyhaniach, ale niečo som vynechal. Pravda je taká, že som sa to hanbil priznať, bol som závislý," napísal Wilson o minuloročnej spovedi. V tohtoročnom lete zomrel hráč Jimmy Hayes na predávkovanie sa liekmi. Táto skutočnosť Wilsona prinútila k hlbšiemu rozpovedaniu svojho príbehu.  

Nedokázal sa rozprávať s nikým

Jeho problémy sa začali zhoršovať v roku 2018. V sezóne 2017/18 menil dres tímu a z osemročného pôsobenia v Predators prestúpil do Colorada. "V októbri 2018 som bol stratený, OCD kompletne prebralo môj život, porucha mi urobila do života hlbokú dieru. Necítil som sa normálne," priznal bývalý hráč NHL. 

Kvôli svojmu psychickému stavu sa nevedel ani rozprávať s priateľmi. Desil ho očný kontakt, pretože vedel, že v ich mysliach neprebieha konflikt, ako v tej jeho. "Nechcel som vidieť ich normálnosť, teda to, čím nemôžem byť," opisoval svoj pohľad Wilson. Život hráča NHL si vážil, ale tvrdil, že ho to ešte viac izolovalo od sveta. "Bol som Colin, ten čo to dokázal." Začal vyhľadávať niečo, čo by zahnalo jeho bolesť a cítil by sa lepšie. 

Experimenty s drogami

"Keď som mal 20 rokov, začal som brať tabletky na spánok, nemohol som bez nich zaspať. Keď nedokážete spať, nedokážete ani hrať hokej. Moja kariéra, moje všetko záviselo od piluliek, ale nenazval by som to závislosťou," priznal Colin. 

V 22 rokoch siahol po inej alternatíve, vyskúšal marihuanu. Kvôli marihuane začal cítiť to, čo nikdy predtým necítil - normálnosť. "Pamätám si, ako som zhúlený uvažoval nad tým, či sa cítia takto všetci," dodal. Ale marihuana už nestačila, OCD začala silnieť, čím bol starší, tým to bolo horšie. 

Siahol po kokaíne

"Keď som bol von, mal som pocit, že kokaín je úplne všade. New York, Vegas, Los Angeles, v týchto mestách sa zdalo, že vždy má niekto kokaín," povedal Colin WIlson. V 22 rokoch ho vyskúšal prvý raz. Tvrdil, že bol stratené dieťa, ktoré chcelo niečo cítiť, a kokaín mu ponúkal kontrolu nad mysľou aspoň na jednu noc. 

V mladom veku mal kokaín tak raz až dvakrát do roka, ale to sa postupom času zmenilo. Vo svojich 28 rokoch užíval každých pár týždňov. "Tie noci ma zničili, pretože boli jediné, keď som dokázal niečo cítiť," dodal. Kokaín mu dával pocity, ktoré necítil - "mier, lásku, všeobecný pokoj".  

Ale všetko malo zlý koniec. Wilsonová závislosť rástla. "Bál som sa, že sa zrútim. Do klubu som si vždy bral tabletky na spanie alebo Xanax. Dal som si ich predtým, ako som prišiel domov, aby som vedel zaspať. Bol to hrôzostrašný koktail drog, niekedy som sa bál, že sa už nezobudím."

NHL mu pomohla

Hokejová liga mu nakoniec poskytla pomoc pri liečení závislosti. "Organizácia mi veľmi pomohla, urobili veľké množstvo práce," váži si Wilson pomoc od NHL.  

V súčasnosti vyzýva na to, aby sa o tomto probléme viac hovorilo. Mnoho športovcov má problémy s drogami. Tie sú celkovo rozšírené v Spojených štátoch. Je možné, že do konca roku 2021 zaznamenajú v USA viac ako 100-tisíc úmrtí súvisiacich s predávkovaním. Colin Wilson sa aj dnes stále učí ako žiť bez drog a pracuje na zvládaní svojej mysle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok