Pôvod koronavírusu stále nie je jasný. Čína však popiera, že unikol z ich laboratória

TA3 TASR
1.11.2021 14:04

Správa o pôvode koronavírusu, ktorej vypracovanie nariadil americkým spravodajským službám prezident USA Joe Biden, je nedôveryhodná. V nedeľu to vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Pôvod koronavírusu stále nie je jasný. Čína však popiera, že unikol z ich laboratória
TASR/AP (ilu)

Podľa správy o pôvode koronavírusu amerických spravodajských služieb zverejnenej koncom minulého týždňa sú obe teórie o pôvode koronavírusu hodnoverné, informovala o tom agentúra Reuters. Stále tak nie je jasné, či sa koronavírus preniesol na človeka prirodzene zo zvieraťa alebo unikol z laboratória v čínskom meste Wu-chan. 

Na zverejnenie rozšírenej správy amerických spravodajských služieb v nedeľu reagovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré na svojej webovej stránke uverejnilo v tejto súvislosti vyhlásenie.

"Opakované klamstvo je stále klamstvo... Vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu je komplexným problémom, ktorý by mal a môže byť prešetrený iba pri medzinárodnej spolupráci vedcov," uviedol Wang Wen-pin, podľa ktorého americké spravodajské služby nemajú dobrú reputáciu.

Čína neustále popiera teóriu, že koronavírus unikol z laboratória v meste Wu-chan, v ktorom bol tento vírus v koncom roka 2019 prvýkrát zaznamenaný. Spoločná štúdia, ktorú tento rok publikovala Čína spolu so Svetovou zdravotníckou organizáciou, vylúčila teóriu o úniku vírusu z laboratória a za najviac pravdepodobnú možnosť pôvodu vírusu označila prirodzený prenos na človeka pravdepodobne zo zvieraťa.

Podľa kritikov však počas tohto vyšetrovania nepreverili dostatočne laboratória vo Wu-chane, rovnako ako ani primárne dáta, ktoré sú potrebné na pochopenie toho, ako sa vírus na začiatku prenášal. 

Svetová zdravotnícka organizácia minulý mesiac zriadila novú Vedeckú poradnú skupinu pre pôvod nových patogénov a vyzvala Čínu, aby dodala primárne dáta, ktoré pomôžu vyšetrovaniu. Čína to však odmietla a ako dôvod uviedla právo na súkromie pacientov, ktorých sa to týka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok