Sudánske bezpečnostné sily zastrelili dvoch demonštrantov

TA3 TASR
30.10.2021 17:00

Najmenej dvoch demonštrantov zastrelili v sobotu príslušníci sudánskych bezpečnostných síl počas masových protestov proti vojenskému prevratu, ku ktorému v tejto africkej krajine došlo v pondelok.

Protesty v Sudáne si vyžiadali mŕtvych, vojenský prevrat bude riešiť aj Bezpečnostná rada OSN
SITA/AP

Oznámil to nezávislý ústredný výbor sudánskych lekárov, z ktorého vyhlásenia citovali agentúry AFP a AP. "Dvoch demonštrantov zabila v meste Umm Durmán pučistická vojenská rada," uviedol na Twitteri zmienený lekársky výbor. Dodal, že jedného z demonštrantov postrelili bezpečnostné sily do hlavy, zatiaľ čo druhého trafili do brucha. 

K usmrteniu demonštrantov došlo napriek opakovaným výzvam zo strany Západu, žiadajúceho, aby noví sudánski lídri umožnili v krajine pokojné protesty, píše AP. Počas sobotných protestov vyšli do ulíc sudánskych miest, vrátane Chartúmu a Umm Durmánu, protestovať proti prevratu tisíce ľudí skandujúcich heslá na podporu sudánskej revolúcie.

Na demonštrácie ich vyzvali prodemokratické skupiny v krajine, menovite Združenie sudánskych profesionálov (SPA) a tzv. výbory odporu. Tie stáli aj na čele povstania, ktoré v roku 2019 viedlo k zvrhnutiu dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra a jeho režimu. 

Prodemokratické skupiny ľudí vyzvali, aby na protestoch žiadali o znovunastolenie prechodnej civilnej vlády a tiež prepustenie zadržiavaných popredných politických predstaviteľov. Sobotu pritom označili za "deň odporu".

Predseda Zvrchovanej rady Sudánu generál Abdal Fattáh Burhán rozpustil v pondelok tento orgán fungujúci dovtedy ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet. Zároveň vyhlásil výnimočný stav a oznámil vytvorenie "kompetentnej" vlády. Burhán v pondelok tiež nechal zadržať premiéra Abdalláha Hamdúka i viacerých politických predstaviteľov. Po tlaku zo zahraničia však už na druhý deň nariadil Hamdúka prepustiť.

Generál tvrdí, že armáda bola nútená prevziať moc v dôsledku neustálych sporov medzi politickými stranami, ktoré by podľa neho mohli vyústiť do občianskej vojny. Zároveň však uistil medzinárodné spoločenstvo, že jeho nová vláda dodrží sľub o transformácii na civilnú vládu. Oznámil tiež, že onedlho nastolí novú "technokratickú" vládu.

Prodemokratické hnutie v krajine sa však obáva, že armáda nemá v úmysle vzdať sa moci, a do novej vlády dosadí politikov, ktorých bude môcť ovládať, píše AP. Vojenský prevrat okamžite vyvolal pouličné protesty, ktorých účastníci požadovali obnovenie civilnej vlády. Podľa aktivistov a nezávislého ústredného výboru sudánskych lekárov zabili bezpečnostné sily počas demonštrácií do piatku už najmenej deväť ľudí a 170 ďalších podľa údajov OSN utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok