V Sudáne zahynulo sedem ľudí pri protestoch

TA3 TASR
28.10.2021 13:04

Najmenej sedem ľudí dosiaľ zahynulo pri protestoch, ktoré vypukli v Sudáne v reakcii na pondelkový vojenský prevrat.

V Sudáne zahynulo sedem ľudí pri protestoch
TASR/AP

Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa ministerstvo zdravotníctva. "Do márnic v Chartúme a Umm Durmáne priviezli v pondelok telá siedmich civilistov," povedal pre AFP riaditeľ odboru patológie sudánskeho ministerstva zdravotníctva Hišám Fakírí. 

Dodal, že v niektorých prípadoch sa na telách našli stopy po rezných zraneniach. Odvtedy do márnic priviezli aj ďalšie telá, avšak Fakírí nevedel povedať ich presný počet. 

Generál Abdal Fattáh Burhán, ktorý prevzal moc v krajine, medzičasom odvolal najmenej šiestich veľvyslancov, ktorí prevrat odsúdili. Týkalo sa to ambasádorov pri Európskej únii, vo Francúzsku, v Spojených štátoch, Číne, Katare a pri misii OSN v Ženeve, uviedla agentúra AP, ktorá tieto informácie získala od nemenovaného sudánskeho predstaviteľa. 

Burhán v pondelok rozpustil vládu a nechal zadržať premiéra Abdalláha Hamdúka i viacerých politických predstaviteľov. Po tlaku zo zahraničia však už na druhý deň nariadil Hamdúka prepustiť.

Generál tvrdí, že armáda bola nútená prevziať moc v krajine v dôsledku neustálych sporov medzi politickými stranami, ktoré by podľa neho mohli vyústiť do občianskej vojny.

Burhán bol už pred prevratom na čele Zvrchovanej rady Sudánu, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu. Predsednícky post mal však už o niekoľko týždňov odovzdať civilnému predstaviteľovi, čo by podľa AP oslabilo pozíciu armády v krajine. Tento orgán teraz generál rozpustil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok