Klimatická zmena je čoraz viditeľnejšia. Požiare v EÚ spálili plochu väčšiu ako Luxembursko

TA3 TASR
29.10.2021 22:20

Napriek zvýšenej úrovni pripravenosti v členských krajinách Európskej únie zhorelo v roku 2020 v EÚ približne 340.000 hektárov, čo je o 30 percent väčšia plocha ako územie Luxemburska. V porovnaní s rokom 2019 ide o niečo väčšiu plochu. Píše sa to vo výročnej správe, ktorú zverejnilo Spoločné výskumné centrum, ktorého zriaďovateľom je Európska komisia.

Klimatická zmena je čoraz viditeľnejšia. Požiare v EÚ spálili plochu väčšiu ako Luxembursko
TASR/AP

Veľké požiare zasiahli aj chránené oblasti

Po roku 2019, ktorý bol v histórii najhorší, bol podľa výskumného centra rok 2020 ďalším v poradí, keď požiare spálili rozsiahle prírodné oblasti v Európe. Zo správy o lesných požiaroch v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike za rok 2020 vyplýva, že najpostihnutejšou krajinou bolo Rumunsko, po ktorom nasledovali Portugalsko, Španielsko a Taliansko.

Prírodné požiare výrazne postihli európske chránené oblasti Natura 2000, čo sú zásobárne biodiverzity v EÚ. Zhorelo 136.331 hektárov plochy, čo predstavuje približne 40 percent celkovej spálenej plochy za rok 2020 – je o niečo menej rozsiahla ako v roku 2019, ale stále nad priemerom posledných deviatich rokov.

V správe sa ďalej píše, že v roku 2020 postihli požiare s rozsahom viac ako 30 hektárov 20 členských štátov EÚ, pričom spálili celkovo 339.489 hektárov, čo je o niečo viac než v roku 2019.

Obnova lesov bude trvať roky

Rok 2021 je, čo sa týka požiarov, ešte horší. JRC v správe upozorňuje, že v čase jej vydania zmizlo v plameňoch už takmer pol milióna hektárov, pričom 61 percent z toho tvorili lesy, ktorým bude obnovenie trvať roky. Približne 25 percent územia, ktoré v Európe zhorelo, patrilo k lokalitám sústavy Natura 2000.

EÚ v roku 2021 intenzívnejšie pomáha krajinám počas sezóny požiarov, čo sa už podľa autorov správy vo veľkej miere odzrkadlilo na veľkých požiaroch, ktoré v lete zasiahli región Stredozemia.

"Aj klimatická zmena je z roka na rok viditeľnejšia. Z jasne pozorovateľného stúpajúceho trendu vyplýva vyššia úroveň nebezpečenstva požiaru, dlhšie obdobia požiarov a intenzívne rýchlo sa šíriace 'mega požiare', na ktoré účinkujú tradičné protipožiarne prostriedky len minimálne," uvádza sa v správe JRC.

Koniec júna je zvyčajne len začiatkom obdobia požiarov, tento rok však dovtedy zhorelo už približne 130.000 hektárov. Požiare už nezasahujú len južné štáty, ale predstavujú rastúcu hrozbu aj pre strednú a severnú Európu. Viac ako deväť z desiatich požiarov v EÚ je spôsobených ľudským faktorom, analyzujú autori v dokumente.

"Klimatická zmena zvyšuje riziko a rozsah prírodných požiarov na celom svete. Bezprecedentné požiare, ku ktorým došlo od roku 2016, sa vyznačujú takými rysmi a intenzitou, aké sme nikdy predtým nezažili. V posledných desaťročiach sme boli svedkami zväčšovania sa lesov v EÚ a teraz ich musíme chrániť viac ako kedykoľvek predtým, aby sme našu planétu vyliečili," zdôraznila eurokomisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová, ktorá je zodpovedná za JRC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok