Sme na ceste ku klimatickej katastrofe, varuje OSN. Štáty by mali v znižovaní emisií pridať

TA3 ČTK
27.10.2021 10:11

Snaha štátov je nedostatočná a svet je na ceste ku klimatickej katastrofe, hovorí nová správa OSN. Aktuálne záväzky na znižovanie emisií skleníkových plynov totiž vedú k otepleniu Zeme až o 2,7 stupňa do konca tohto storočia, čo môže mať katastrofické následky.

Sme na ceste ku klimatickej katastrofe, varuje OSN. Štáty by mali v znižovaní emisií pridať
TASR/AP

Snaha lídrov nie je dostatočná

Varovania odborníkov i svetových organizácií sú s blížiacou sa konferenciou OSN o klíme COP26 čoraz častejšie. Na parížskej klimatickej konferencii v roku 2015 sa zrodila dohoda o globálnej snahe udržať otepľovanie planéty výrazne pod dvomi stupňami Celzia, ideálne pod hranicou 1,5 stupňa.

O šesť rokov neskôr sa predstavitelia krajín z celého sveta opäť chystajú rokovať o spoločnom postupe v boji proti klimatickým zmenám. Konferencia COP26 sa od nedele bude konať v Glasgowe.

"Pokiaľ v ďalšom desaťročí nepríde k významnému zníženiu emisií, navždy stratíme možnosť dosiahnuť oteplenie o 1,5 stupňa. Stále sme na ceste ku klimatickej katastrofe," uviedol generálny tajomník OSN António Guterres na tlačovej konferencii. "Je absolútne nutné, aby sa štáty dohodli na tom, že sú schopné hranicu 1,5 dodržať," dodal.

Zmena klímy je už tu

Každoročná správa Programu OSN pre životné prostredie meria rozdiel medzi očakávanými emisiami a tými, ktoré zodpovedajú záväzkom z parížskej dohody. Pokiaľ by sa emisie skleníkových plynov dostávali do atmosféry rovnakým tempom, ako teraz, planéta by sa do konca storočia oteplila o 2,7 stupňa Celzia. To je síce lepšie, než program OSN predpovedal pred rokom, no stále to nie je dosť.

Aby sme dosiahli otepľovanie Zeme len o 1,5 stupňa Celzia, museli by sme do roku 2030 znížiť emisie o celých 55 %. Pokiaľ by sa v nasledujúcom desaťročí znížili o 30 %, udržali by sme nárast teploty planéty pod hranicou dvoch stupňov Celzia. "Zmena klímy už nie je problém budúcnosti. Ten problém je už tu," uviedla riaditeľka Programu OSN pre životné prostredie Inger Andersenová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok