Ľudia na celom svete podľahli lovu záhadných predmetov, stačí im na to magnet

TA3 ČTK
29.10.2021 16:02

Constantin Chiteala na začiatku pandémie premýšľal, ako zahnať nudu. S niekoľkými priateľmi vyšiel k neďalekému jazeru, priviazal k lanu magnet za štyri eurá, hodil ho do vody a vytiahol bicykel. Od tohto času je na love záhadných predmetov na magnete závislý.

WSJ
TASR/AP (ilu)

Píše o tom The Wall Street Journal. "Zažívame malé dobrodružstvo," hovorí 34-ročný Chiteala, "a tiež robíme niečo pre životné prostredie." Lov s magnetom či magnetový lov, ktorý je asi najznámejší pod pôvodným anglickým označením "magnetic fishing", zahŕňa používanie silných magnetov k vyťahovaniu kovov z vodných plôch. V Európe sa teší obrovskej obľube.

V Európe nachádzajú muníciu z vojny

Okrem iného i vďaka videám, ktoré nadšenci zverejňujú na Youtube, sa z tejto pandemickej zábavy stalo hotové šialenstvo, ktoré so sebou prinieslo nový problém: čo robiť so všetkým tým odpadom, ktorý magnetoví lovci nájdu? Lovci s magnetmi tvrdia, že ich záľuba je výhodná pre obe strany. Oni sa bavia objavovaním toho, čo sa ukrýva pod hladinou, a zároveň čistia životné prostredie tým, že odstraňujú z vodných tokov odpadky.

V Spojených štátoch amerických, kde sa lov pomocou magnetou tiež rozmáha, je táto zábava do značnej miery tolerovaná. V Európe, kde nadšenci občas vyťahujú z vody nevybuchnutú muníciu z druhej svetovej vojny, je ale podľa miestnych úradníkov lov pomocou magnetov často nelegálny, potenciálne nebezpečný, ohrozuje archeologické náleziská a je zdrojom odpadkov. 

V Škótsku uzavreli úradníci koncom vlaňajšieho roku dohodu o sprístupnení edinburských kanálov pre lov pomocou magnetov - avšak s prísnymi pravidlami o bezpečnosti likvidácie odpadu. Ostatné britské vodné cesty sú stále oficiálne neprístupné, i keď mnohé z nich zostávajú obľúbenými miestami pre lov magnetom. 

Kam s vyloveným odpadom?

V Berlíne toto nové hobby znepríjemňuje život mestského odboru životného prostredia, ktoré má za úlohu udržiavať čisté vodné toky, pretože mnoho lovcov s magnetmi si to, čo nájde, neodvezie. Namiesto toho nechávajú nálezy nakopené na chodníkoch vedľa mostov, kde na zemi zostávajú charakteristické hrdzavé škvrny.

"Ľudia, ktorí vyťahujú odpadky z rieky, ale nezlikvidujú ich, iba pridávajú práci mestských službám," uviedol Doron Wohlfeld z berlínskeho odboru životného prostredia. "Robia to isté ako ľudia, ktorí na chodníkoch nechávajú krabice od pizzy, plechovky a fľaše... alebo tí, ktorí z nudy hodia do rieky kovovú tyč z pouličnej značky."

V skutočnosti je upratovanie po výprave s magnetom podstatne náročnejšie ako upratovanie po neporiadnych návštevníkoch a chodcoch. Kov vyťažený z vody je obalený silnou vrstvou slizu a pri manipulácii s ním sú nutné rukavice. Často je tak hrdzavý, že sa aj taký pevný kus kovu, akým bývali napríklad kliešte, rozpadne akonáhle sa ho niekto dotkne. Nálezy naviac môžu byť ťažké alebo príliš veľké na to, aby sa vošli do auta. 

Keď Constantin Chiteala a jeho priatelia začali vlani v máji loviť na magnety po tom, čo túto novú aktivitu videli na Youtube, snažili sa po sebe upratať - bicykle, ktoré našli, odviezli kamarátovi domov. Avšak vo chvíli, kedy sa mu ich na balkóne nazhromaždil poltucet, začala sa jeho priateľka sťažovať, že smrdia bahnitou vodou - a po nejakej dobe sa s ním rozišla.

Ak nájdu zbraň či trezor, volajú políciu

Z vody vytiahli tiež vyhodené nákupné vozíky, ktoré sa snažili vrátiť do obchodov, ale žiadny o ne nemal záujem. Pokúsili sa nájdené kovy odviezť do zberu, ale výprava im trvala celé hodiny, zisk bol mizivý, a prevážila ho špina, ktorá zostala vo vozidle jedného z nich. "Bolo s tým až moc starostí na to, aby sa to vyplatilo," hovorí Constantin Chiteala.

Dnes ak z vody vytiahnu niečo ošemetného - ako je trezor alebo zbraň, volajú polícii. V ostatných prípadoch zavolajú na úrady, a oznámia im, kde sa hromadí odpad, aby tam mohli poslať nákladný automobil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok