Dušičky sa menia na sviatky odpadu. Odborníci radia, ako nespraviť z cintorínov smetiská

TA3/hm
28.10.2021 06:00

Mŕtvi ľudia dostávajú viac kytíc ako živí, hovorí Petra Slezáková zo Zero Waste Slovakia. Počas "Dušičiek" ročne vyprodukujeme tony odpadu. Plastové kvety, vence či kahance možno nahradiť udržateľnejšími materiálmi. S odpadom, ktorý končí na skládkach a nemusí, sa chcú počas sviatkov popasovať i vo Zvolene. Miestni dobrovoľníci avizovali pomoc s triedením odpadu priamo pred cintorínmi.

Pamiatka zosnulých dušičky cintorín 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Nákupná horúčka pred Dušičkami by sa v mnohom dala prirovnať k tej vianočnej. K sviatkom, kedy máme spomínať na mŕtvych, pristupujeme rovnako konzumne. Každoročne produkujeme množstvo plastových vencov či kytíc, ktoré nie je možné recyklovať alebo zhodnotiť a končia na skládkach či v spaľovniach. Navyše, väčšina obcí na Slovensku nemá pred cintorínmi ani nádoby na triedený odpad. 

Dnešný nákup, zajtrajší odpad

Súhrnné dáta o množstve odpadu, ktorý každročne počas "Dušičiek" vyprodukujeme, neexistujú. Podľa Moniky Suchánskej z projektu Záhrada spomienok sa z čiastkových dát dá odhadnúť, že slovenské cintoríny "v dušičkovom čase" vyprodukujú zhruba polovicu svojho ročného objemu odpadu.

Asi polovicu zo smetí z cintorínov tvorí podľa Pavla Krajčiho z iniciatívy Očami prírody biologicky rozložiteľný odpad, ktorý je možné triediť a kompostovať. Suchánska pripomína, že pri bioodpade je potrebné, aby ho ľudia oddelili od iných druhov odpadu. "Napríklad kvetiny sa musia vybrať z kvetináčov, z živých kvetinových väzieb sa musia odstrániť stuhy, drôtiky a podobne," uviedla. Napriek tomu, že je možné bioodpad zužitkovať, končí spolu s umelohmotnými kvetmi na skládke. Vo Zvolene sa preto občianske združenia a iniciatívy rozhodli zakročiť, a priamo pred pietnymi miestami chcú so separovaním odpadu pomáhať.

V spolupráci so samosprávou a odpadovou spoločnosťou Marius Pedersen zriadia pred cintorínmi tri hlavné kontajnerové stojiská - na bioodpad, na vytriediteľné plastové zložky a na zmiešaný odpad. Ako ďalší krok sa rozhodli rozmiestniť informačné tabule, ktoré budú návštevníkov navigovať, ako "dušičkový" odpad správne vytriediť. 

Zvolen nasadí dobrovoľníkov

Tretím krokom budú tímy dobrovoľníkov, ktoré majú koordinovať stojiská. Pozostalým pomôžu so separovaním jednotlivých zložiek a nasmerujú ich, kam patrí sklenený kahanec od vosku, kam plastová sviečka, kam s kovovým vrhnákom kahanca a čo robiť so živou kyticou, ktorú pokope drží kovová sieťka.

Ako uviedol Krajči, dobrovoľníci budú dohliadať na triedenie odpadu v tímoch po dvoch v doobedňajších i popoludňajších smenách. Pokrývať budú dve stojiská na Mestskom cintoríne Zlatý potok a jedno stojisko na Cintoríne Môťová. "Celkovo teda počítame s minimálne 12 dobrovoľníkmi a dobrovoľníčkami. Poteší nás však rozhodne aj viac rúk. Práce bude dostatok," pozýva Krajči.

Ideálnou cestou je podľa Martiny Paulíkovej z Občianskeho združenia Slatinka, ktoré tiež na projekte participuje, nevytvárať žiaden odpad. Doplnila, že hoci ho budú ľuďom tento rok pomáhať triediť, ich dobrovoľnícky zámer bude mať i edukatívnu stránku. "Budeme sa im snažiť tiež dať informáciu, v čom je možné zmeniť naše správanie sa (najmä počas nakupovania), aby sme spomínali na našich milých s rešpektom voči budúcim generáciám a životnému prostrediu nás všetkých." 

Zmysel v prevencii vidí aj Krajči. V spolupráci s mestom Zvolen by radi podporili predajcov, ktorí ponúkajú biologicky rozložiteľné smútočné predmety, a tiež by sa chceli zamerať na osvetovú kampaň, ako predchádzať tvorbe odpadov.

Rady, ako vytvoriť menej odpadu

"Dušičky odznejú, príde zlé počasie, plastové kytice sú pokryté prachom, vyzerajú fakt hrozne, a tak putujú spolu s kahancami priamo do koša," opísala Petra Slezáková zo Zero Waste Slovakia. Ako hovorí, zosnulí dostávajú viac kytíc ako živí. "Máme pocit, že čím vyzdobenejší hrob a čím viac kahancov, tým sme zosnulého mali radšej. A nedajbože, aby susedný hrob bol obsypaný ešte väčšou výzdobou," podotkla a pridala tipy, ako možno prežiť sviatky "Dušičiek" udržateľnejšie. 

Namiesto plastových vencov a kytíc odporúča uprednostniť živé vence a kytice, ideálne bez plastového obalu alebo použiť kvety v črepníku. Možnosťou sú aj kytice zo sušených kvetov. "Sú nielen krajšie ako plastový veniec, ale aj lacnejšie," radí Slezáková, podľa ktorej je lepšie kupovať viacročné rastliny, ktoré môžeme počas zimy odložiť v pivničných priestoroch a ďalší rok ich použiť znova.

Ako na zelenšie "Dušičky"?

  • Plastové vence a kytice môžete nahradiť živými alebo sušenými.
  • Alternatívou k umelohmotným kvetom sú i kvety v črepníkoch.
  • Ozdoby na hrob môžete vytvoriť z prírodných materiálov - čečiny, šípok, žaluďov, šišiek či orechov.
  • Plastové kahance môžete nahradiť za sklené s vymeniteľnou sviečkou.
  • Alternatívou k parafínovým sviečkam sú sójové alebo voskové sviečky.
  • Svietniky môžete vyrobiť aj doma zo starých zavaraninových pohárov.

Priniesť na hrob možno aj prírodné ozdoby z materiálov nazbieraných počas prechádzky. "Môžete použiť čečinu alebo vetvičky zo stále zelených kríkov, šípky, rôzne bobule, žalude, šišky, orechy," menovala Slezáková a dodala, že materiál je nielen krásny, ale aj zadarmo.

Pri živých kvetoch treba podľa Krajčiho spozornieť. Do niektorých totiž predajcovia s cieľom zachovať ich tvar pridávajú kovovú sieťku. "Takáto kytica, aj keď je živá, je prakticky netriediteľná. Odstrániť z nej sieťku je totiž mimoriadne náročné," podotkol. 

Kúpte kompostovateľný veniec

Plastové kahance je možné vymeniť za sklené s vymeniteľnou sviečkou. Slezáková radí ich po sviatkoch zozbierať, vyčistiť a použiť o rok. Sklenené kahance však nemusíme vôbec kupovať. Vyrobiť sa dajú zo starých zaváracích pohárov. Stačia na to farby na sklo alebo materiál na dekupáž, odporúča. Alternatívou k parafínovým sviečkam sú sójové sviečky alebo sviečky z včelieho vosku, pri ktorých však treba rátať s vyššou cenou.

"Umelohmotná výzdoba je rozhodne trvácnejšia, problémom však je, že je trvácna až príliš. Väčšinou je vyrobená z kombinácie rôznych typov plastov, a teda je nerecyklovateľná, takže končí na skládke, kde bude ležať niekoľko stoviek rokov," dodala Slezáková.

V prípade, že veniec kupujeme, môžeme kvetinárstvo požiadať o plne kompostovateľný variant. Kvetinári a kvetinárky podľa skúseností Suchánskej vítajú takéto nápady. "Sami nechcú predávať umelé kvetiny, ale kvôli veľkému dopytu tak musia robiť, ak chcú ďalej fungovať. Stačí teda zvýšiť dopyt po ekologických vencoch a čoskoro budú bežne dostupné," vysvetlila.

Pamiatka zosnulých bez odpadu

Uctiť si pamiatku zosnulých možno aj úplne bezodpadovou cestou. Ako hovorí Suchánska, ľudí sa snažia inšpirovať k hľadaniu vlastných foriem spomínania, ktoré nemusia zahŕňať tradičné návštevy a zdobenie hrobov.

"Napríklad urobiť si výlet na miesto, ktoré mal náš blízky zosnulý za života rád, uvariť si jeho obľúbené jedlo a podobne. Ak cítime, že našou cestou spomínania je návšteva hrobu, môžeme prinášať napríklad len živé kvetinové dary, z vlastnej záhrady, od lokálnych pestovateľov, bez obalov, stúh a iných nerozložiteľných ozdôb," dodala Suchánska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok