Nigérijská armáda zabila vodcu Islamského štátu v západnej Afrike. Odnož viedol len 2 týždne

TA3 TASR
29.10.2021 09:54

Nigérijskí vojaci zabili nového vodcu západoafrickej odnože Islamského štátu, ktorý sa ujal vedenia len pred dvoma týždňami, keď zahynul jeho predchodca.

Nigéria vojaci vojačky 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra Reuters. Malam Bako, vodca skupiny s názvom Islamský štát v provincii Západná Afrika, zahynul počas protidžihádistickej operácie nigérijskej armády, ktorá zahŕňala pozemné aj vzdušné údery.

"V priebehu operácie bolo zneutralizovaných celkovo 38 teroristických elementov vrátane Baka, nového vodcu Islamského štátu v provincii Západná Afrika," uviedol vo štvrtok hovorca nigérijskej armády Benard Onyuko. Túto informáciu nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov a zatiaľ ju nepotvrdila ani táto džihádistická organizácia.

Len 14. októbra nigérijská armáda informovala o smrti predchádzajúceho vodcu Islamského štátu v provincii Západná Afrika abú Musaaba Barnáwího, ktorý stál na jej čele od jej vzniku v roku 2016, keď sa odštiepila od miestnej islamistickej skupiny Boko Haram.

Odvtedy sa Islamský štát v provincii Západná Afrika stal dominantným džihádistickým zoskupením v rámci konfliktu, ktorý si od roku 2009 vyžiadal v Nigérii a susedných krajinách už viac než 300-tisíc životov. Milióny miestnych obyvateľov zostali v dôsledku bojov odkázané na dodávky humanitárnej pomoci.

Vodca Boko Haramu abú Bakr Šakawí spáchal v máji 2021 samovraždu odpálením výbušnín počas bojov s bojovníkmi z Islamského štátu v provincii Západnej Afriky. Tisíce členov Boko Haramu aj so svojimi rodinami sa odvtedy vzdali nigérijskej armáde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok