Afganská odnož Islamského štátu by mohla na budúci rok zaútočiť na Spojené štáty, tvrdí Pentagon

TA3 TASR
27.10.2021 10:44

Americké tajné služby varovali, že afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) by mohla byť o šesť až 12 mesiacov schopná zaútočiť na Spojené štáty. Členom amerického Kongresu to v utorok povedal politický poradca Pentagónu Colin Kahl.

Pentagon 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Vyjadrenia Colina Kahla, ktorý je tajomníkom ministerstva obrany pre politické záležitosti, naznačujú, že Afganistan by mohol pre Washington predstavovať vážnu bezpečnostnú hrozbu i po tom, ako  v auguste po dvoch desaťročiach odišli z tejto krajiny americkí vojaci.

Od augustového prevzatia moci Talibanom došlo v Afganistane k viacerým samovražedným útokom, ktoré spáchali členovia miestnej odnože IS, známej pod označením Islamský štát-Chorásán (IS-K). Pri októbrovom útoku na mešitu v Kandaháre zahynulo 32 ľudí, pri podobnom útoku v Kundúze najmenej 40. Vo východoafganskom meste Džalálábád došlo i k poprave člena talibanských milícií.

To, či je Taliban po odchode amerických vojsk z krajiny schopný účinne bojovať proti znepriatelenej organizácii IS-K, zatiaľ nie je jasné, vyhlásil Kahl pred senátnym výborom pre ozbrojené služby.

"Vyhodnotili sme, že Taliban a IS-K sú nepriatelia na život a na smrť. Takže Taliban má veľkú motiváciu potláčať IS-K. Či to aj skutočne dokáže urobiť, je podľa môjho názoru ešte potrebné posúdiť," uviedol tajomník Pentagónu. Odhadol pritom, že IS-K môže mať celkovo k dispozícii niekoľko tisíc bojovníkov. Minister zahraničných vecí Amír Chán Muttakí z novej talibanskej vlády sľubuje, že Afganistan sa nestane základňou pre útoky na iné krajiny, a že hrozba zo strany IS-K bude eliminovaná.

Colin Kahl zároveň naznačil, že ešte komplexnejší problém predstavuje v Afganistane teroristická organizácia al-Káida vzhľadom na jej väzby na vládnuce hnutie Taliban. Podľa Kahla môže trvať "rok či dva", kým al-Káida obnoví svoje kapacity, ktoré by jej mohli umožniť páchať útoky voči Spojeným štátom.

Prezident USA Joe Biden, ktorého podpora poklesla po chaotickom odchode amerických vojakov z Afganistanu, ubezpečuje, že jeho administratíva bude pozorne monitorovať potenciálne hrozby voči bezpečnosti USA, ktoré by mohli súvisieť s touto nepokojnou krajinou. Viacerí americkí predstavitelia však poukazujú na to, že identifikovať a eliminovať hrozby spojené s činnosťou teroristických skupín v Afganistane, je mimoriadne ťažké bez prítomnosti vojenských síl a spravodajských zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok