Plán boja proti covidu si vyžiada vyše 23 miliárd dolárov, uviedla WHO

TA3 TASR
28.10.2021 20:49

Svetová zdravotnícka organizácia vo štvrtok uviedla, že jej plán na zabezpečenie a distribúciu vakcín, testov a liečby na boj proti pandémii Covid-19 si počas nasledujúcich 12 mesiacov vyžiada 23,4 miliardy dolárov.

WHO tvrdí, že financie pre jej nástroj s názvom Access to Covid Tools Accelerator (ACT Accelerator), zameraný na vývoj, výrobu, obstarávanie a distribúciu nástrojov na riešenie pandémie, by pomohli v boji proti globálnej nerovnosti pri zavádzaní.

WHO uviedla, že splnenie jej plánu by mohlo pomôcť zabrániť najmenej piatim miliónom ďalších potenciálnych úmrtí okrem takmer piatich miliónov už zaznamenaných. Informovala o tom agentúra AFP.

"Partnerstvo popredných svetových zdravotníckych agentúr v ACT Accelerator potrebuje 23,4 miliardy dolárov, aby pomohlo najrizikovejším krajinám zabezpečiť a nasadiť nástroje proti Covid-19 do septembra 2022... Toto číslo bledne v porovnaní s biliónmi dolárov v ekonomických stratách spôsobených pandémiou a nákladmi na stimulačné plány na podporu národnej obnovy" uviedla WHO.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus konštatoval, že "na ukončenie pandémie musia vlády, výrobcovia a darcovia plne financovať ACT Accelerator, aby sa vyriešila nerovnosť v prístupe k vakcínam, testom a liečbe Covid-19".

"Nikde nie je táto nerovnosť taká zjavná ako na africkom kontinente, kde len osem percent populácie dostalo jednu dávku vakcíny proti Covid-19," povedal juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok