Kyjev sprísňuje opatrenia. Covidpasy budú náhodne kontrolovať aj vo verejnej doprave

TA3 TASR
28.10.2021 20:32

Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zavádza rozsiahle obmedzenia aj ukrajinská metropola Kyjev. Bez negatívneho PCR testu alebo dokladu o očkovaní proti covidu nebude od budúceho pondelka možné navštevovať reštaurácie, bary, fitnescentrá či hotely, oznámil vo štvrtok starosta Vitalij Kličko.

Kyjev sprísňuje opatrenia. Covidpasy budú náhodne kontrolovať aj vo verejnej doprave
TASR/AP (ilu)

Školy budú fungovať dištančne

Opatrenie sa týka aj zamestnancov daných zariadení. Covidpasom alebo negatívnym testom bude podmienené tiež využívanie verejnej hromadnej dopravy, v ktorej bude polícia vykonávať náhodné kontroly, informovala agentúra DPA.

"Zavádzame tieto prísne obmedzenia, pretože nie sú iné možnosti na záchranu zdravia a života ľudí, aby sme zabránili kolapsu zdravotníckeho systému," citovala Klička agentúra Reuters. Podľa nej budú od 1. novembra môcť reštaurácie, fitnescentrá a zariadenia v oblasti zábavy byť v prevádzke, len ak budú zaočkovaní všetci ich pracovníci.

Vedenie miesta tiež podľa agentúry AFP oznámilo, že školy v Kyjeve budú po konci jesenných prázdnin fungovať v dištančnom režime. Rozsiahle reštrikcie sa aktuálne na Ukrajine týkajú ôsmich z 25 oblastí krajiny, ktoré sú na základe tamojšieho covidového "semaforu" zaradené medzi "červené". V piatok k nim pribudne ďalších sedem regiónov, píše DPA.

V trojmiliónovom Kyjeve je úplne zaočkovaná približne tretina obyvateľov. Dôvodom sprísnenia opatrení je to, že je v metropole medzičasom obsadených 65 percent nemocničných lôžok vybavených kyslíkovými maskami.

Vo štvrtok podľa ministerstva zdravotníctva zaregistrovali v krajine 26.071 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín, čo je najviac od začiatku pandémie, ako aj 576 ďalších úmrtí.

Na celej Ukrajine je zaočkovaných len niečo nad 17 percent obyvateľov, za posledný deň k nim však pribudlo rekordných 291.985 ľudí, ktorým podali vakcínu proti covidu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok