Presolené jedlo nevyhadzujte, dá sa zachrániť: Skúste niektorý z týchto kuchárskych trikov

TA3/zm
7.10.2021 08:00

Ušla vám ruka a na konci celej tortúry v kuchyni je vaše jedlo presolené? Ešte nič nie je stratené a dokážete to napraviť trikmi, ktoré poznali už naše babičky.

Presolené jedlo nevyhadzujte, dá sa zachrániť: Skúste niektorý z týchto kuchárskych trikov
Pixabay/Bruno /Germany

Bez soli by bolo jedlo bez chuti, no nie je to ono ani v prípade, že sme to s ňou prehnali. Ak sa vám stáva často, že jedlo presolíte, mali by ste ho dochucovať postupne a vždy po pár minútach varenia ochutnávať, či si pokrm žiada viac prísad. Každému sa však aspoň raz za čas stane nehoda a ujde nám ruka. V takom prípade nemusí jedlo putovať rovno do koša, dá sa zachrániť týmito piatimi trikmi.  

Pridajte vodu či smotanu

Najjednoduchšia možnosť, ako zbaviť jedlo slanosti, je priliatie vody alebo smotany, podľa toho, aký bol základ pripravovanej pochúťky, a jej následne prevarenie. Ak išlo o polievku, funguje aj vaječný bielok, ktorý necháte povariť kým, stuhne.

Nie všetky pokrmy však máte možnosť riediť tekutinou alebo vlievať bielko, a tak si s týmito trikmi vystačíte zvyčajne len pri polievkach, maximálne omáčkach. Ak ste kuchtili niečo iné, využijete ďalšie overené rady.

Zemiak stiahne slanosť

Stará dobra rada znie, že ak je v akomkoľvek jedle veľa soli, prekrojený zemiak ju doslova vpije a pripravený obed či večera budú chutiť, ako by sa nič nestalo.

Zemiak musíte v hrnci nechať aspoň dvadsať minút, aby sa uvaril, aj keď ho neplánujete jesť. V jedle ho však môžete rovnako ponechať, ako aj z hrnca vybrať.

Fazuľa z konzervy

Najmä pri omáčkach alebo mäse na šťave využijete fígeľ s fazuľou z konzervy. Tá má podobné účinky ako zemiak a dokáže absorbovať slanosť. Netreba ju vyberať, nenasaje soľ tak, že by sa nedala jesť. Všetko bude chutiť akurátne a niekedy fazuľa osvieži pôvodný recept.

Ak sa jedná o biele omáčky so smotanovým základom a použijete aj biele fazuľky, môžete ich prípadne rozmixovať. Okrem stiahnutia presolenia aj zahustia pripravované jedlo.

Avokádo viaže soľ

Neuveriteľné, ale aj také avokádo môže byť sos pomocníkom, ak vám ušla ruka so soľničkou. Kým v prípade zemiakov a fazule funguje stiahnutie soli na základe škrobu, pri avokáde ide o tuky, ktoré obsahuje.  

Neutralizujte kyslým

Slané sa neutralizuje kyslým, a tak je v niektorých kuchárskych prípadoch možné ako poslednú záchranu presolenia využiť citrón alebo ocot. 

Kým v prípade zemiakov a fazule funguje stiahnutie soli na základe škrobu, pri avokáde ide o tuky, ktoré obsahuje.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok