Lipšic je za preverenie úniku videí s Ficom. Generálnemu prokurátorovi však smeroval aj výčitku

TA3 TASR
27.10.2021 15:31

Únik informácií z vyšetrovacieho spisu predstavuje takmer vždy komplikáciu pre vedené trestné stíhania. Je preto namieste preveriť, odkiaľ unikli zverejňované nahrávky, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu v kauze Očistec. V stanovisku to uviedol šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic.

Lipšic navrhol obnovu konania staršieho prípadu. Našli sa zrejme pozostatky nezvestnej
TASR/Jakub Kotian

"Je mi však ľúto, že k rovnakému postupu zo strany Generálnej prokuratúry SR neprišlo, keď začiatkom septembra nezákonne unikol do médií realizačný návrh, týkajúci sa podozrení z trestnej činnosti inšpekčného tímu. Navyše relevantnosť podozrení z trestnej činnosti inšpekčného tímu už potvrdili tri konajúce súdy v rámci svojich väzobných rozhodnutí - Krajský súd v Bratislave, Špecializovaný trestný súd a Najvyšší súd SR,“ doplnil špeciálny prokurátor.

Prokuratúra v pondelok informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. 

Vyšetrovateľ už podal trestné oznámenie

Následne boli medializované videá s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, obhajcom Marekom Parom, podnikateľom Miroslavom Bödörom a synom Tibora Gašpara na poľovníckej chate.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dal únik medializovaných videí preveriť. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry z tímu Očistec podal v tejto súvislosti trestné oznámenie na Úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok