Odborári kritizujú reformu základného školstva. Podporia protest a chcú vyššie platy

TA3 TASR
27.10.2021 15:24

Školskí odborári kritizujú reformu základného školstva, ktorú považujú za nepripravenú a zle načasovanú. Žiadajú zvýšenie platov a lepšie podmienky pre zamestnancov.

žiaci, trieda, vyučovanie, 1140x
TASR/Jaroslav Novák

"Preto sa pripájame k protestnému zhromaždeniu, ktoré organizuje Konfederácia odborových zväzov SR," vyhlásil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku zväzu Pavel Ondek.

Ignorácia argumentov pedagogickej praxe vedie podľa zväzu k nespokojnosti, ktorá môže vyvrcholiť do štrajkov ako v roku 2012. Odborári žiadajú úpravu základnej stupnice platových taríf, tak aby začínala minimálnou mzdou, valorizáciu minimálne na úrovni inflácie a zlepšenie sociálneho postavenia zamestnancov. "Zároveň uvádzame na pravú mieru, že vianočná odmena 100 eur bude vyplatená zamestnancom na základe kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre rok 2021," doplnili.

Odborári pripomínajú, že nesúhlas s reformou vyjadrili už pri predložení novely školského zákona do medzirezortného pripomienkového konania. "Argumenty z praxe boj prehrali a na Slovensku sa novelou školského zákona zrušilo vyučovanie na jednotlivé ročníky v základnej škole a podľa vyučovacích predmetov," uviedli odborári. Novelu odobril parlament minulý týždeň.

"Robiť reformu v rezorte, v ktorom sa nezvyšujú finančné prostriedky na ohodnotenie zamestnancov, nezohľadňuje sa miera inflácie, považujeme minimálne za neetické," skonštatoval Ondek. Predpokladá možnosť zníženia počtu záujemcov o štúdium.

Ministerstvo školstva zdôraznilo, že požiadavka zmeny obsahu vzdelávania prišla priamo zo škôl, pričom nový obsah vzdelávania tvorí približne 300 učiteľov, odborníkov z praxe aj akademikov. Reforma obsahu vzdelávania má podľa rezortu školstva priniesť menej encyklopedického memorovania, dôraz na praktické využitie poznatkov, bádanie a získavanie informácií. Jedným z cieľov je do škôl dostať aj moderné a inovatívne metódy výučby.

„V regiónoch postupne pribúda 40 regionálnych centier, v ktorých pôsobia riaditelia a učitelia z praxe, ktorí majú na starosti to, aby školám pomohli s prechodom na nové učivo a nový systém výučby. Učiteľov tak už nebudú učiť úradníci, ale ich kolegovia – učitelia a riaditelia z praxe,“ vyhlásil šéf rezortu Branislav Gröhling.

Doplnil, že pre rezort je zvyšovanie platov v rámci rozpočtu prioritou, pričom avizoval, že sa vo veci plánuje stretnúť s ministrom financií Igorom Matovičom aj s predsedom vlády Eduardom Hegerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok