Rektori s predkladanou novelou zákona o vysokých školách nesúhlasia

TA3 TASR
26.10.2021 17:05

Rektori nesúhlasia s novelou zákona o vysokých školách, nezodpovedá podľa nich obsahu ani výsledkom rokovaní kontaktnej skupiny.

vysoké školstvo rektori
SITA

Uviedli to v komuniké zo utorkového zasadnutia rozšíreného prezídia Slovenskej rektorskej konferencie, na ktorom sa zúčastnili aj členovia kontaktnej skupiny pre novelizáciu vysokoškolskej legislatívy. 

Zástupcovia rektorov tvrdia, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky skupinu využilo ako 'zásterku' na presadzovanie svojich politických zámerov. „S takýmto prístupom sa zástupcovia rektorov nevedia stotožniť a ďalej sa stretnutí kontaktnej skupiny nebudú zúčastňovať,“ uviedli vo vyhlásení. 

Vedenie rezortu školstva podľa nich vedome podsúva verejnosti nepravdivé informácie, a preto stratilo ich dôveru. Z tohto dôvodu spolu s ostatnými reprezentáciami vysokých škôl oslovia priamo predsedu vlády Slovenskej republiky.

Reformu kritizuje aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského

Reformu kritizuje aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. Podľa jeho slov ministerstvo nemá v oblasti vysokých škôl reálnu víziu a reformu chce pre politické body. Problém vidí v tom, že rezort chce, aby o študentoch a učiteľoch nerozhodovali oni sami, ale ľudia zvonku. Poukázal tiež na to, že kroky rezortu školstva môžu pomôcť korupcii a rozkrádaniu verejného majetku.

Zároveň podotkol, že nezávislé akademické inštitúcie predstavujú istú mieru rizika pre politikov v súvislosti s odbornou oponentúrou. Práve tú sa môžu podľa neho snažiť umlčať napríklad v podobe pripravovanej reformy. 

„Ako akademici sa vieme vyjadrovať celkom nepríjemne k mnohým veciam. Zoberte si, že v čase pandémie aj vyjadrenia lekárov sú veľmi zásadné. Čo takí informatici z hľadiska informatickej bezpečnosti?“ skonštatoval Burda v podcaste ComenIUS fakulty.

Reforma má podľa ministerstva školstva priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok