Slovenskí odborníci vyvíjajú aplikáciu, ktorá pomôže odhaliť Parkinsonovu či Alzheimerovu chorobu

TA3 TASR
27.10.2021 13:00

Včasné odhalenie každej choroby prispieva k jej úspešnému liečeniu. Aj ľudia s ochoreniami, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba, na ktoré nie je v súčasnosti liek, majú pri včasnej diagnostike väčšiu nádej, že sa postup ich ochorenia spomalí.

smartfon telefon odpočúvanie 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Pomôcť by im mohla aplikácia pre mobilné telefóny, vyvíjaná slovenskými odborníkmi, ktorá odhalí už prvé príznaky týchto chorôb, a to na základe vyhodnocovania nahrávky ľudského hlasu.

„Mobilná aplikácia hravou formou navedie človeka, aby popísal obrázky, ktoré uvidí v telefóne. Človek postupne vidí 20 jednoduchých obrázkov predmetov a činností. Po každom obrázku do mobilu jednoslovne povie, čo videl. Následne sa mu zjaví komplikovanejší obrázok výjavu, kde je viac osôb a činností, ktoré navzájom súvisia. Na popis tohto obrázku má k dispozícii 90 sekúnd. Celá výpoveď sa nahrá a vyhodnotí," priblížil aplikáciu autor projektu Alfréd Zimmermann.

 Výsledkom je percentuálny odhad prítomnosti príznakov ochorenia vo forme ručičky, ukazujúcej vo farebnom poli od zelenej po červenú. V prípade vyššej pravdepodobnosti ochorenia sa objaví aj odporúčanie na najbližších odborníkov.

„S pomocou tejto aplikácie by sme si mohli z pohodlia domova kedykoľvek a len s využitím mobilného telefónu skontrolovať, ako fungujú naše kognitívne procesy,“ uviedol Zimmermann. 

Za projektom sú odborníci zo spoločnosti Axon Pro, Centra Memory a Ústavu informatiky SAV. Podľa autora projektu sa aktuálne pracuje na zdokonaľovaní aplikácie a na nahrávaní záujemcov na rôznych pracoviskách po celom Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok