Pri chronických bolestiach krku pomôže výmena vankúša. V akej polohe nikdy nespať?

TA3/bd
25.10.2021 18:00

Ak máte bolesti krku, výber správneho vankúša je obzvlášť dôležitý.

Pri chronických bolestiach krku pomôže výmena vankúša. V akej polohe nikdy nespať?
FreePik

Ak hľadáte vankúš hotelovej kvality, a je dostatočne odolný na to, aby vydržal celé roky, hľadajte latexové vankúše. Sú vyrobené zo 100 percentne drveného prírodného latexu, takže reaguje na pohyb a pohodlne sa prispôsobí vašej hlave a krku. 

Ľudia, ktorí spia väčšinu noci na boku by mali mať vankúše s dodatočnou podporou, pretože majú uši pritlačené k vankúšu. Kľúčom je nájsť vankúš, ktorý pomôže vyrovnať hlavu a krk. Tzv. bočný spánok vyžaduje hrubší vankúš ako u ľudí, ktorí spia na chrbte. Tvar U tiež napodobňuje zakrivenie chrbtice. Ak máte tendenciu ocitnúť sa v polohe na bruchu, zvážte vankúš, ktorý je nízky až stredne vysoký, aby ste nemali príliš podopretý krk. 

INFO: Najhoršie na mnohých vankúšoch je, že ich výplň má tendenciu sa rozprestierať na nesprávnych miestach, takže vaša hlava a krk sú buď príliš podopreté, alebo sklonené do vankúša, pričom strany vám zakrývajú tvár.

spanok FreePik

Čo hľadať vo vankúši, keď vás bolí krk? Predtým, ako sa pustíte do nákupu toho najlepšieho vankúša, ktorý vám uľaví od bolesti krku, je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých faktorov:

1. Správna výška

Pokiaľ ide o veľkosť, vankúše môžu mať skutočne celý rozsah veľkostí. Je potrebné zvážiť výšku vankúša a polohu pri spánku. Krk má tvar krivky "C", ktorý funguje ako tlmič nárazov, keď chodíme, beháme a skáčeme, a je potrebný na podoprenie a držanie hlavy. Spánok s rovným krkom šesť až osem hodín každú noc môže zhoršiť normálne zakrivenie.

Keď spíte na príliš vysokom vankúši, krk má tendenciu sa ohýbať dopredu, čo môže spôsobiť prekážku v dýchaní. Ak je vankúš príliš nízky, môže namáhať svaly a kĺby krku, čo spôsobuje zvýšený tlak a nepohodlie.

krk FreePik

2. Primeraná cena

Investícia do lepšieho spánku sa vám počas dňa vyplatí ostražitosťou, pamäťou a koncentráciou. Ak máte možnosť lepšieho spánku, potom je dobrý vankúš fajn investícia. Je potrebné meniť vankúše aspoň každé dva roky. Materiál sa nielen opotrebuje, ale tiež hromadí kožné bunky, roztoče, huby a plesne.

3. Podporný, odolný materiál

Aj keď existuje veľa rôznych typov výplní, obľúbenou je pamäťová pena, ktorá je tvarovateľná do tvaru hlavy a krku, poskytuje prispôsobenú podporu a zmierňuje tlakové body na krku a hlave. Pamäťovú penu sa odporúča najmä pre spáčov na boku, pretože im pomáha udržať hlavu a krk zarovnanú.

Ďalším typom materiálu, ktorý existuje, je spomínaný latex. Latex nezohrieva toľko ako pamäťová pena, čo je dobré. Keďže je to však latex, vždy sa uistite, či nemáte alergiu. Polyester a bavlna sú tiež dve bežné a lacné materiály, časom však poskytujú menej podpory.

krk FreePik

4. Pevné, ale pohodlné

Pevnosť je ďalším dôležitým faktorom pri nákupe vankúša na zmiernenie bolesti krku. Vyberajte si vankúš, ktorý je dostatočne pevný, aby vaša hlava nebola naklonená smerom nahor – aby krk zostal v správnom postavení chrbtice.

Zakázaná poloha

Spánok na bruchu sa neodporúča kvôli extrémnej rotácii, do ktorej núti váš krk. Táto poloha pri spánku je bežným dôvodom, prečo sa ľudia prebúdzajú s bolesťou krku a stuhnutosťou.

spanok FreePik

5. Poskytuje úľavu od tlaku

Ak spíte na chrbte, správne padnúci vankúš umožňuje, aby sa vaše kĺby správne zarovnali a vaše svaly a väzy sa uvoľnili. Väčšina ľudí sa počas spánku prehadzuje, čo môže polohovať krk do zvláštnych pozícií a po prebudení ešte zhoršiť kŕče.

Najlepšia poloha na spanie s bolesťou krku

Pokiaľ ide o polohy spánku, ľudia s bolesťou krku by mali spať na chrbte alebo na boku. Spánok na bruchu spôsobuje, že sa krk krúti ako žmýkaná handra celú noc, čo môže viesť k podráždeniu kĺbov, šliach a svalov.

vankus FreePik

Kedy navštíviť lekára

Ak máte bolesti v krku, ktoré trvajú dlhšie ako týždeň, je dobré nechať sa vyšetriť u svojho lekára, ktorý zhodnotí bolesť a na základe výsledkov vyšetrenia vám odporučí ergonomický vankúš. 

Témy: Materiál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok