Ku klimatickej kríze prispieva aj skladovanie nepotrebných súborov, tvrdia vedci

TA3 TASR
26.10.2021 12:01

Skladovanie miliónov nepotrebných fotiek, videí a mailov na serveroch po celom svete významne prispieva k súčasnej globálnej klimatickej kríze.

počítač klavesnica 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Uhlíková stopa, ktorá sa týmto spôsobom vytvorí, je porovnateľná s tou, ktorú produkuje letecká doprava. Vyplýva to z nového výskumu britského Inštitútu pre inžinierstvo a technológie (IET).

Len v samotnej Británii skladovanie nepotrebných dát celkovo generuje toľko oxidu uhličitého ako 112.500 spiatočných letov z Londýna do Austrálie. Dospelý Brit v priemere každoročne odfotí takmer 900 záberov, pričom jeden z piatich umiestni v online priestore, zistili odborníci.

Duplitictné a nepotrebné zábery skladované na zdieľaných serveroch alebo v osobných úložiskách užívateľov každý rok naakumulujú 10,6 kilogramu emisií CO2. Medzi takéto "špinavé dáta", ktoré zbytočne míňajú energiu a produkujú emisie uhlíka, výskum zahŕňa aj nadmerné streamovanie a sťahovanie súborov, alebo skladovanie emailov a správ.

Zo správy IET vyplýva, že väčšina takýchto dát bola vytvorená počas posledných dvoch rokov a nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento trend spomaľoval.

"V našich stále viac vzájomne prepojených životoch sa v súčasnosti spoliehame na dáta, ktoré majú skrytú uhlíkovú stopu. Nie je prekvapením, že väčšina z nás si vôbec neuvedomuje, že online skladovane súborov vyžaduje prevádzku obrovských, energeticky náročných dátových centier," uviedol Chris Cartwright z inštitútu IET.

Nový výskum podľa neho podčiarkuje skutočnosť, že k súčasnej klimatickej kríze neprispievajú len veľkí producenti emisií, ako sú letectvo, doprava a potravinársky priemysel, alebo využívanie rôznych nákladných problematických technológií.

IET vo svojej správe preto odporúča aj sériu opatrení, ktoré by mali zaistiť udržateľný "životný štýl na internete". Výskumníci odporúčajú, aby užívatelia zmazávali nepotrebné maily a fotografie, obmedzili používanie hromadných emailov, vypínali si funkciu autoplay pri počúvaní podcastov a streamovaní videí, a aby si aspoň z času načas vypínali prenos obrazu vo videokonferenčných aplikáciách, informuje Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok