V ozbrojených silách USA bojovali mnohí vojaci so slovenským pôvodom, povedal Naď

TA3 TASR
26.10.2021 18:35

V ozbrojených silách USA bojovali a bojujú mnohí vojaci so slovenským pôvodom. Minister obrany SR Jaroslav Naď to uviedol v utorok po tom, ako na Arlingtonskom národnom cintoríne v Spojených štátoch položil kyticu a zapálil sviečku na hrobe seržanta Michala Stranka.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

„Je to vojak, ktorý je veľmi známy z dobových fotografií ako ten, ktorý zapichuje zástavu Spojených štátov na ostrove Iwódžima po víťaznej bitke. Málokto na Slovensku vie, že je to pôvodom Slovák, ktorý pochádza z dedinky v blízkosti Starej Ľubovne a že je tam nádherné múzeum, ktoré sa jeho pôvodu a jeho pobytu v USA venuje,“ vyzdvihol Naď.

Spolupráca medzi Ozbrojenými silami SR a USA je podľa šéfa rezortu veľmi intenzívna. "Či už to bolo operačné nasadenie v Afganistane, Iraku alebo aj v Kosove alebo je to aj dnes spoločný výcvik, ktorý realizujú vojaci z obidvoch krajín napríklad na stíhačkách F-16," uviedol. Kooperácia podľa neho funguje.  

Spolu s delegáciou, ktorej súčasťou je aj predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa, a za účasti veľvyslanca SR v USA Radovana Javorčíka minister položil veniec k hrobu neznámeho vojaka. Kyticou a zapálením sviečky si uctili aj posledné miesto odpočinku Kennedyovcov.

Súčasťou ministrovho utorkového programu bolo i stretnutie s americkými kongresmanmi Willom Timmonsom a Mikeom Rogersom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok