Lekári chcú dobrovoľné zabezpečovanie prehliadok mŕtvych tiel naďalej ponechať

TA3 TASR
26.10.2021 17:52

Slovenská lekárska komora naďalej trvá na zachovaní dobrovoľnosti pre lekárov podieľať sa na prehliadkach mŕtvych tiel. V opačnom prípade by hrozilo vážne narušenie poskytovania zdravotnej starostlivosti, najmä v ambulantnej sfére.

nemocnica zdravotníctvo lekári zdravie (TASR)
TASR

Pripomenula to hovorkyňa Slovenskej lekárskej komory Nancy Závodská. "Sme radi, že sa pri zabezpečení prehliadok mŕtvych tiel podľa najnovšej legislatívy doteraz nevyskytli závažné problémy a prehliadky sú plne vykonávané na dobrovoľnom princípe, bez povinného rozpisu pre lekárov," zhodnotila Závodská. Hoci systém momentálne funguje, lekárska komora nemá žiadne záruky, že sa situácia v budúcnosti nemôže zmeniť k horšiemu.

Slovenská lekárska komora preto stále trvá na zachovaní dobrovoľnosti pri poskytovaní tejto služby. "Situáciu budeme naďalej monitorovať, zatiaľ sme ani z regiónov žiadne sťažnosti v tejto súvislosti nedostali," skonštatovala Závodská. 

Nový projekt ePrehliadky, ktorý Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou predstavil, zatiaľ Slovenská lekárska komora podrobne nepozná. "Ak celý systém bude riadne odskúšaný a bude spoľahlivo fungovať, môže byť prínosom a výraznou pomocou," dodala Závodská.    

Prehliadky mŕtvych od začiatku októbra zabezpečuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Nový systém podľa jeho predsedníčky Renáty Bláhovej funguje tak, že lekári dostávajú za obhliadku tela o 60 percent vyššiu úhradu ako v roku 2018.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ohlásil, že sa pripravuje nový systém digitalizácie, tzv. ePrehliadka. Vďaka nemu bude možné zabezpečiť zdieľanie údajov medzi úradmi. Nový systém by mal uľahčiť prácu nielen Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Štatistickému úradu Slovenskej republiky, Národnému centru zdravotníckych informácií ale aj matričným úradom. Zrýchliť by sa mal aj samotný výkon prehliadky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok