Krčméry predpovedá štvrtú vlnu: Šetrime políciu, možno sa zíde cez trojkráľový lockdown

TA3/hm
29.10.2021 00:00

Na Slovensku musíme zvýšiť zaočkovanosť a preočkovať tých, ktorým klesá hladina protilátok. Inak môže dôjsť k efektu otvorených nožníc, uviedol pre TA3 infektológ Vladimír Krčméry. Začiatkom roku 2022 môže podľa neho dôjsť k štvrtej vlne, preto by polícii počas "Dušičiek" doprial dovolenky. Obáva sa, že ju budeme potrebovať počas možného trojkráľového lockdownu.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Aký vývoj epidémie koronavírusu na Slovensku predpokladáte po Dušičkách?

Pokiaľ sa nezvýši počet očkovaných v krátkom čase (čo je málo pravdepodobné), ešte očakávame nárast infikovaných aj hospitalizovaných. Nárast zosnulých bude menej zreteľný. 

Zároveň musíme v priebehu dvoch až troch mesiacov zaočkovať ďalšou (tzv. treťou) dávkou tých, u ktorých už doznieva logicky protektívna hladina protilátok a aktivita bunkovej imunity - rizikovým skupinám, učiteľom, zdravotníkom, DSS seniorom, aby nedošlo k fenoménu tzv. otvorených nožníc, kedy paradoxne s pribúdajúcimi zaočkovanými prvou dávkou, bude nárast infekcií (našťastie bez úmrtí a ťažkých stavov) v dôsledku infikovaných zaočkovaných počas minulej zimy, ktorí logicky strácajú protilátky.

Aj preto nenazývam ďalšiu vakcínu doslova treťou dávkou, ale boosterom alebo novou dávkou v ďalšom očkovacom období, aby sme nenavodili dojem, že predchádzajúca vakcína nenaplnila naše očakávania. Jasne sme formulovali pred rokom, že vždy v histórii vakcinácie väčšina prvých vakcín, kým vývoj našich poznatkov o imunogenetike nepokročí ďalej, zohráva zdanlivo dočasnú, o to dôležitejšiu úlohu.

Odrazia sa návštevy cintorínov na koronačíslach?

Nemusia, pokiaľ zachovávame tzv. "pätoro" odporúčania konzília - minulý rok to bolo desatoro vianočných, tento rok je len pätoro. Napríklad sa vyhnúť vysokej koncentrácii neznámych, pri cestovaní uprednostniť auto, nosiť na cintoríne, hoci sme v exteriéri, rúško, nespájať návštevu cintorínov s rodinnými návštevami nezaočkovaných, a zrieknuť sa hromadných podujatí.

Nemali by podľa vás počas "Dušičiek" predsa len platiť prísnejšie opatrenia?

Pokiaľ dodržíme rúška a odstupy, a vyhneme sa hromadným návštevám nezaočkovaných a cestovaniu hromadnou dopravou, tak nie.

Myslíte si, že by ľudia na pietne miesta mali nosiť respirátory, ktoré by kontrolovala polícia?

V exteriéri stačia toho času rúška, navyše na pietnych miestach je omnoho nižšia denzita, ako napríklad na hokejovom zápase. Polícii by som doprial toho času dovolenky, lebo sa obávam, že ich budeme zanedlho potrebovať alebo pri kontrole hraníc, alebo pri zabezpečovaní možného trojkráľového lockdownu. Prvé dva januárové týždne môže dôjsť k štvrtej vlne delta (alebo novej vlne delta plus, prípadne iného variantu), lebo sa končia dovolenky a prázdniny, a zvýši sa veľmi mobilita.

"Polícii by som doprial toho času dovolenky, lebo sa obávam, že ich budeme zanedlho potrebovať alebo pri kontrole hraníc, alebo pri zabezpečovaní možného trojkráľového lockdownu. Prvé dva januárové týždne môže dôjsť k štvrtej vlne delta, lebo sa končia dovolenky a prázdniny, a zvýši sa veľmi mobilita." 

Vladimír Krčméry, infektológ

Pripomínam zimné miniepidémie vo februári 2020 (Bergamo, Tirolsko, Dolomity atď., t.j. aj zánosom z lyžujúceho sa blízkeho pohraničia). Minulý január bol aj u nás pre nemocnice devastačný a paralyzoval školy, opakovaniu musíme zabrániť.

Aké rady by ste odporučili návštevníkom cintorínov, aby nedošlo k infikovaniu sa?

Riadiť sa zdravým rozumom, plus zásadou O-R-O (očkovanie, rúško, odstupy) a akceptovať odporúčenie konzília epidemiológov. Aj Veda pomáha a Dáta bez pátosu budú formulovať v týchto dňoch odporúčania, ktoré majú spoločný cieľ, aby sa sviatok pamiatky zosnulých neprejavil na zvýšenom počte nakazených a hospitalizovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok