Konzílium nechce na sviatky sprísňovať opatrenia, ľudia by však mali zvážiť cestovanie na hroby

TA3
21.10.2021 14:24

Konzílium odborníkov si nemyslí, že nateraz je potrebné Covid automat upraviť a ani to, že by bolo potrebné v súvislosti s nadchádzajúcimi sviatkami prijímať reštrikčné opatrenia. Na Slovensku však naďalej rastú čísla nakazených aj pacientov, ako informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Matej Mišík.

Nové čísla
TASR/Jaroslav Novák

Ako po rokovaní konzília uviedla jeho členka a pediatrička Elena Prokopová, odborníci odporúčajú ľuďom počas budúceho víkendu zvážiť cestovanie na hroby alebo návštevu príbuzných najmä v bordových a čiernych okresoch. Otázku Covid automatu otvoria zrejme po sviatkoch.

Ako uviedla Alena Košťálová, infektologička a primárka oddelenia dospelých na Klinike infektológie a geografickej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice v Bratislave, spoliehajú sa na zodpovednosť ľudí. V prípade, že sa niekto rozhodne cestovať do iných okresov, mal by zvážiť návštevu cintorína v iných dňoch ako počas budúceho predĺženého víkendu.

Konzílium odborníkov radí ľuďom, aby mali rúška aj v exteriéri, ak na danom mieste bude veľa ľudí. Taktiež odporúčajú cestovať individuálnou dopravou. Ľuďom odporúčajú vyhýbať sa napríklad aj preplneným obchodným centrám.

Mišík oznámil, že až desať okresov bude od pondelka v nižšej fáze Covid automatu, než by boli podľa počtu nakazených, a to vďaka zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov.

Pozrite si celú tlačovú besedu po stretnutí konzília odborníkov:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok