Austrália sa zaviazala k uhlíkovej neutralite. Dosiahnúť ju chce do roku 2050

TA3 TASR
26.10.2021 11:13

Austrálsky premiér Scott Morrison v utorok oznámil, že jeho vláda súhlasila s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

"Naše rozhodnutie odsúhlasiť plán na dosiahnutie nulových emisií skleníkových plynov do roku 2050 sa nerodilo ľahko. Nesúhlasili sme s tým však bez toho, aby sme si dôkladne premysleli všetky dôsledky a dopady, ktoré toto rozhodnutie môže mať na vidiecke a regionálne oblasti," napísal Morrison v stanovisku, ktoré jeho kancelária rozoslala médiám.

Morrison však neoznámil žiadne nové záväzky týkajúce sa zníženia emisií skleníkových plynov do roku 2030, ktoré by prevyšovali súčasný cieľ krajiny pohybujúci sa na úrovni 26 až 28 percent v porovnaní s úrovňami v roku 2005.

Pred začiatkom klimatického summitu OSN známeho ako COP26, ktorý sa uskutoční 31. októbra až 12. novembra v Glasgowe, desiatky krajín predstavili plány na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Austráliu však jej spojenci vrátane USA či Británie kritizujú za pomalý pokrok v oblasti boja proti klimatickej zmene i za to, že vo veľkej miere využíva uhoľné elektrárne.

Morrison sa dlhodobo odmietal zaviazať k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality, hoci sa k tomuto cieľu zaviazali všetky austrálske štáty a územia. Jeho utorkové oznámenie tak podľa CNN naznačuje, že by čoskoro mohol predstaviť dlhodobú klimatickú stratégiu krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok