Zeman stále môže prísť o svoje právomoci, zverejnené video nič nemení

TA3 TASR
21.10.2021 21:45

Štvrtkové zverejnenie minulotýždňového videa s českým prezidentom Milošom Zemanom podpisujúcim zvolanie ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu nemení nič na tom, že Senát bude pokračovať v procese vyhlásenia Zemana za neschopného zastávať úrad. Vyplynulo to z vyjadrenia predsedu Senátu Miloša Vystrčila pre Českú televíziu.

Zemanova manželka prosí o toleranciu, stav prezidenta nešpecifikovala
TASR/AP

"Ak nebudeme mať správu, z ktorej bude zrejmé, že pán prezident je schopný zastávať úrad, tak sa na to budeme sami pýtať. Podľa odpovede sa začiatkom novembra rozhodneme, či budeme hlasovať o tom, či má pán prezident odísť na maródku a jeho právomoci bude vykonávať premiér a predseda snemovne," povedal Vystrčil.

Ako ďalej uviedol, veci by pomohlo, keby prezidentská kancelária zverejnila "jasnú informáciu, či je prezident schopný výkonu funkcie". Toto vyhlásenie by sa pritom malo opierať o stanovisko lekárov. Podpredseda Senátu Jiří Růžička skonštatoval, že ak by bol Zeman s rozhodnutím Senátu nespokojný, môže sa obrátiť na Ústavný súd.

Niektorí video vnímajú inak

Predseda opozičnej strany Sloboda a priama demokracia Tomio Okamura zase považuje video za dôkaz, že Zeman je schopný zastávať svoj úrad. "Ze záberov vyplýva, že v tejto chvíli je neprijateľné, aby bol prezident zbavený právomocí," zdôraznil Okamura.

Prezidentská kancelária zverejnila vo štvrtok videozáznam z minulotýždňovej návštevy predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radka Vondráčka u Zemana v nemocnici. Zeman na zázname podpisuje dokument o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra. Podľa vedúceho hradnej kancelárie Vratislava Mynářa rozhodol Zeman o zvolaní schôdze skôr, ako kancelária dostala informáciu o jeho práceneschopnosti.

"Pán prezident pri podpise listiny (o zvolaní novej snemovne na 8. novembra) vtipkoval, rozhodne nebol v tak zlom stave, ako sa písalo," komentoval stretnutie Vondráček. Toho k prezidentovi priviedol Mynář, ktorý už v tom čase bol oboznámený so stanoviskom lekárov ohľadom pracovnej neschopnosti prezidenta. Mynář však argumentoval, že rozhodnutie o zvolaní schôdze urobil Zeman už predtým.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok