Kauzou prebratia trenčianskeho baru Fatima sa bude zaoberať Okresný súd v Trnave

TA TASR
21.10.2021 18:33

Kauzou prebratia trenčianskeho baru Fatima, kde figuruje obžalovaná bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky Monika J. a ďalší dvaja spoluobžalovaní, sa bude napokon zaoberať Okresný súd v Trnave.

súd súdy pojednávanie súdna sieň justícia 1140 px SITA/Branislav Bibel
SITA/Branislav Bibel

"Okresnému súdu Trnava bola 8. októbra doručená obžaloba na troch obvinených. V súčasnosti sa spis nachádza u zákonného sudcu na štúdium," uviedla na otázku TASR hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Túto informáciu TASR potvrdil aj hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. "Na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky nebude v trestnej veci obvinených M.J. a spol. rozhodovať Okresný súd Trenčín, ale Okresný súd Trnava," povedal. Obžalobu na tri obvinené osoby podal na Okresný súd Trenčín 18. augusta prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Rovnako Tarabus potvrdil, že spis sa už nachádza na Okresnom súde Trnava.

"Najvyšší súd Slovenskej republiky ako súd príslušný preskúmal návrh prokurátora na odňatie veci a jej prikázanie inému OS, ako aj predložený spisový materiál a dospel k záveru, že v prejednávanej veci je daný dôležitý dôvod na odňatie trestnej veci OS Trenčín a jej prikázanie OS Trnava. NS sa stotožňuje s dôvodmi, ktoré prokurátor uviedol vo svojom návrhu na odňatie trestnej veci obvinenej M.J. a spol. vedenej na OS Trenčín," uviedla pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Dôvodom na odňatie trestnej veci sú skutočnosti, ktoré by mohli vyvolávať pochybnosti o nezaujatosti sudcov OS Trenčín. Podobne aj o väzobnom stíhaní Moniky J. v kauze nerozhodoval v minulosti ako odvolací súd v Trenčíne, ale súd v Trnave. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dňa 18. augusta 2021 obžalobu na Okresný súd Trenčín na obvinených M. J., R. K. a P. V. A to pre dva skutky, zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti," priblížil pre TASR v auguste hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Monika J., ktorá údajne za úplatok odsúdila Ondreja J., je obvinená v kauze prevodu baru Fatima od jesene 2020. V marci 2020 ju zadržali v rámci akcie Búrka a následne minulý rok obvinili aj v rámci akcie Víchrica. Spor medzi ňou a podnikateľom trvá približne 20 rokov. Podnikateľ, ktorý o bar prišiel, keď ho oň pripravila skupina okolo zavraždeného bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho, dosiahol minulý rok v októbri obnovu konania na Okresnom súde Trenčín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok