Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Palovičovi. Dôvodom je trestné stíhanie

TA3 TASR
21.10.2021 14:13

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka vo štvrtok dočasne pozastavil Bystríkovi Palovičovi výkon funkcie prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I.

Maroš Žilinka
TASR/Jakub Kotian

Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Dalibor Skladan. Bystrík Palovič mal pôvodne od 8. novembra 2019 pozastavený výkon funkcie prokurátora z dôvodu disciplinárneho stíhania pre závažné disciplinárne previnenie. Žilinka mu pozastavil výkon funkcie aj z dôvodu, že je trestne stíhaný pre zločin prijímania úplatku, keď mal ako dozorujúci prokurátor od obvinenej osoby žiadať 100-tisíc eur.

"Za to, že zabezpečí rozhodnutie nadriadeného prokurátora v jej prospech a zároveň aj sám rozhodne v prospech obvineného, a že ovplyvní v jeho prospech aj prokurátora konajúceho v inej jeho trestnej veci, čo však obvinený odmietol," dodal Skladan.  

"Nad vážnymi podozreniami z korupčného konania voči prokurátorom, ktoré absolútne dehonestujú prokurátorský stav a vážne znižujú dôveryhodnosť a povesť prokuratúry, nebudem privierať oči a budem na ne nekompromisne personálne reagovať," vyhlásil Žilinka. Podľa medializovaných správ je prokurátor podozrivý, že si vypýtal úplatok 100-tisíc eur za to, že zastaví trestné stíhanie Erika M. známeho z kauzy Carlton.

Bystrík Palovič senior, známy kontaktom s odsúdeným podnikateľom Marianom Kočnerom, naďalej čelí disciplinárnemu stíhaniu. V septembri odvolacia disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky na svojom zasadnutí v Žiline rozhodla, že rozhodnutie o zbavení funkcie opäť prerokuje prvostupňová druhá disciplinárna komisia prokuratúry.

Pôvodne disciplinárna komisia zbavila Bystríka Paloviča funkcie v novembri 2020. Dôvodom boli blízke kontakty a vynášanie informácií Kočnerovi, ktorý figuruje vo viacerých kauzách, ale aj nezákonné lustrácie či ignorovanie základných povinností prokurátora.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok