Z vraždy poslanca Amessa obžalovali mladého Brita somálskeho pôvodu

TA3 TASR
21.10.2021 16:31

Dvadsaťpäťročného Brita somálskeho pôvodu obvinili vo štvrtok z vraždy poslanca vládnucej Konzervatívnej strany Davida Amessa, oznámila Britská kráľovská prokuratúra.

Z vraždy poslanca Amessa obžalovali mladého Brita somálskeho pôvodu
TASR/AP

Šesťdesiatdeväťročný Amess, otec piatich detí, zomrel v piatok 15. októbra po tom, čo ho útočník viackrát bodol v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea na stretnutí s voličmi v jeho volebnom obvode.

Na mieste útoku polícia zatkla Aliho Harbiho Aliho, ktorý čelí aj samostatnému obvineniu z prípravy teroristického činu, spresňuje AFP. "Predložíme súdu, že táto vražda je prepojená s terorizmom, konkrétne, že bola nábožensky aj ideologicky motivovaná," uviedol Nick Price z Britskej kráľovskej prokuratúry.

Prípad otriasol Britániou, kde sú občania zvyknutí mať osobný kontakt s politikmi a zapájať sa s nimi do diskusií  o aktuálnych témach. Smrť dlhoročného poslanca Konzervatívnej strany vyvolala aj výzvy na zlepšenie ochrany zvolených zástupcov, píše AP.

Amess (69) bol poslancom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997. Predtým od roku 1983 zastupoval obvod Basildon. Bol dlhoročným zástancom vystúpenia Británie z Európskej únie (brexitu).

Násilné činy voči britským politikom sú ojedinelé. V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok