V britskom parlamente si minútou ticha uctili zavraždeného poslanca

TA3 TASR
18.10.2021 20:50

Minútou ticha si v pondelok britský parlament uctil pamiatku dlhoročného poslanca Konzervatívnej strany Davida Amessa, ktorého počas stretnutia s občanmi v sobotu dobodal Brit somálskeho pôvodu Ali Harbi Ali. Polícia vyšetruje možný islamistický motív činu.

V britskom parlamente si minútou ticha uctili zavraždeného poslanca
TASR/AP

"Nikdy nedovolíme, aby páchatelia skutkov zla zvíťazili nad demokraciou a parlamentom, ktorý znamenal tak veľa pre Sira Davida Amessa," vyhlásil v pléne parlamentu britský premiér Boris Johnson.

Amess (69) bol jedným zo služobne najstarších britských poslancov. V Southende, ktorý zastupoval, kandidoval s tým, že mu pomôže získať štatút mesta. Kráľovná Alžbeta II. tejto žiadosti teraz oficiálne vyhovela, oznámil v parlamente Johnson.

Vražda Amessa vyvolala u politikov obavy, keďže šlo už o druhý podobný útok na poslanca britského parlamentu za posledné roky. V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú.

Poslancom sa vyhrážali smrťou

Viacerí poslanci v tejto súvislosti uviedli, že v nedávnej dobe dostali vyhrážky smrťou. Bývalý minister zahraničných vecí Dominic Raab údajne dostal najmenej tri takéto vyhrážky počas uplynulých dvoch rokov. Labouristický poslanec Chris Bryant oznámil polícii, že sa mu vyhrážali smrťou v rovnaký deň, ako zavraždili Amessa.

Aliho Harbiho Aliho pred útokom údajne monitorovali britské bezpečnostné zložky zodpovedné za osoby, ktoré prechádzajú radikalizáciou. Jeho otec bol podľa médií v minulosti poradcom premiéra v Somálsku, strýko veľvyslancom v Číne a teta zase riadi bezpečnostný think-tank v Mogadiše.

Denník The Times v pondelok napísal, že britská polícia skúma možné súvislosti s Katarom, keďže Amess bol predsedom parlamentnej skupiny pre spoluprácu s touto krajinou a nedávno ju aj navštívil. Podľa ďalších britských denníkov však bolo Aliho cieľom zabiť hocijakého politika po tom, čo sa sám zradikalizoval počas lockdownu, a Amessa si vybral viac-menej náhodne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok