Nie je to kríza, ceny plynu sú však astronomicky vysoko. Je to trochu v rukách božích, priznal analytik

TA3
22.10.2021 07:00

Plynové zásobníky v krajinách Európskej únie sú poloprázdne. Máme najnižšie zásoby za posledných desať rokov. V dôsledku prechodu na čistejšie zdroje energie došlo k dramatickému nárastu cien plynu. Dá sa porovnávať súčasná kríza s plynovou krízou z roku 2009? Budú mať slovenské domácnosti dostatok plynu? O tom sme sa rozprávali s energetickým analytikom Gabrielom Beerom.

Zdanenie plynovodu vyvolalo vlnu kritiky. Spoločnosť Eustream ho považuje za devastačné
TASR/Roman Hanc (ilu)

Ceny v astronomických výškach

"Zatiaľ nemôžeme hovoriť o žiadnej kríze," povedal analytik. "Teraz je to skôr záležitosť globálnych trhov, keď vidíme, že rastú ceny plynu aj elektriny, dá sa povedať, do astronomických výšok," zhodnotil. Beer spresnil, že plyn a elektrická energia sa premietajú do cien veľkého množstva konečných komodít a súčaný rast cien teda bude mať aj inflačné dopady.

"Keď sa pozrieme na Európu, zásobníky nie sú také plné, aby sme mohli byť úplne spokojní," skonštatoval Beer. Napríklad silné plynárenské krajiny ako Holandsko možno nedosahuje 60 percent, Ukrajina má tiež naplnenú asi polovicu. Slovensko má podľa Beera zásobníky naplnené na približne 78 percent. 

Podľa Beera bude situácia závisieť aj od toho, aká bude zima tuhá, či príde silnejší mráz a ako dlho potrvá. "Je to trochu v rukách božích," priznal analytik.

Poloprázdne zásobníky

Beer vysvetlil, že zásobníky napĺňajú obchodníci, takzvaní traderi, a je na nich, aby plyn zohnali. Obchodníkom ide o to, aby to bolo za dobré ceny, takže sa stáva, že ak pre nich nie sú ceny optimálne, tak s naplnením váhajú, hoci zásobníky sú už zazmluvnené. Radšej ich nechajú prázdne a čakajú.

"Určite je tu do budúcna výzva pre politikov a legislatívcov, aby sa prijal nejaký zákon, ktorý bude traderov motivovať, aby do zásobníkov skutočne posielali plyn," myslí si Beer. "Energia bude. Problém je, za akú cenu," skonštatoval Beer. Dá sa podľa neho očakávať, že po súčasných šokoch, ktoré môžu trvať ešte rok či trištvrte roka, klesnú ceny energií opäť na dol, "ale to je v rovine veštenia z gule".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok