Keď sa nepohnojí, toľko sa neurodí. Drahší plyn môže mať obrovské následky

TA3 T
21.10.2021 07:00

Vysoké ceny energií odstavujú veľké podniky, znižujú objem výroby a hrozí prepúšťanie. Jeden z najväčších chemických podnikov na Slovensku v dôsledku vysokých cien energií pristúpil k zníženiu výroby na technologické minimum. V praxi to znamenalo okamžitý výpadok komodít, ktoré všetci poznáme.

poľnohospodárstvo, farmár, traktor, 1140x
TASR/Lukáš Grinaj

Problém celej Európy

Ak sa zníži výroba hnojív, premietne sa to do nižších poľnohospodárskych výnosov. Ako rieši Duslo situáciu s vysokými cenami energií vo svete a aké sú naše, slovenské riešenia? Na tieto otázky odpovedal riaditeľ šalianskej chemičky Petr Bláha.

Doteraz nikdy v histórii spoločosti, ktorá má asi 63 rokov,  takáto situácia nenastala, skonštatoval Bláha na margo zníženia výroby. Pokiaľ boli v minulosti v Dusle donútení zastaviť časť výroby alebo celú výrobu, bolo to z buď kvôli plánovaným odstávkam, alebo kvôli technickým poruchám, vysvetlil riaditeľ chemičky.

Bláha upozornil, že komplikovaná situácia sa netýka len Dusla, ale je problémom celej Európy. "Vyrábame zhruba 1,5 milióna ton hnojív a na to potrebujeme viac ako 500 miliónov kubických metrov zemného plynu," ozrejmil s tým, že ide o približne 11 percent spotreby plynu celého Slovenska.

"V porovnaní s minuloročným septembrom sa ceny zemného plynu zvýšili o približne 800 percent. Tieto ceny v žiadnom prípade nedokážeme premietnuť do predajných cien našich produktov," povedal riaditeľ. Duslo je už viac ako desať dní na technologickom minime, čo znamená, že vyrábajú o 20 až 30 percent menej, než býva zvykom za normálnych podmienok. Firma však neprepúšťa, zamestnancov si drží. "Linka beží, len generuje menší objem výroby, ako by mohla," povedal Bláha.

Panika na trhu

"Panika tu na trhu skutočne je," priznal šéf Dusla. Zdôraznil však, že chemička nie je tvorcom tejto paniky a ceny svojich výrobkov nedvíha. "V Európe bude chýbať mnoho státisícov ton hnojív," upozornil Bláha s tým, že nejde len o náš problém. "Keď sa nepohnojí, tak sa toľko neurodí," skonštatoval.

Bláha predpokladá, že k situácii, že bude menej hnojiva, poľnohospodárom klesne objem úrody a následne stúpnu ceny potravín, môže skutočne dôjsť. Výpadok podľa neho môže znamenať, že v budúcom roku sa urodí menej a "pokiaľ sa urodí menej, tak logicky pri rovnakej spotrebe cena pôjde asi hore". Upozornil, že nejde len o potravinársky segment, ale aj o krmivá, čo poznačí aj ceny mäsa.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok